Mutatós tiramisutorta: babapiskóta helyett kakaós lapokból áll a sütemény

Nyomtatás
ttcover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A kedvelt olasz desszert nem a megszokott formában készül, kakaós tésztán terül el a bársonyos mascarponés krém.

A kávé aromájával csábító csoda az egész világon ismert, nincs olyan ember, aki ne szeretné, ez az egyik olyan desszert, amit a leggyakrabban rendelnek az éttermekben.

A tiramisu isteni finom, és nem bonyolult a megalkotása. Persze a babapiskótával készült édesség máshogy is készülhet, például tortaformában, kakaós piskótatésztával. A mutatós sütemény gyártása így időigényesebb, de megéri belefektetni az energiát.

Jó tanács

  • A tortát akár három részre is oszthatod, rád van bízva.
  • Ha marad a krémből, fóliázd le, pár napig eláll a hűtőben, felhasználhatod palacsinta- vagy muffintölteléknek.
  • Ha gyerekeknek készül, akkor a kávét hagyd el, ha viszont csak felnőtteké a desszert, akkor a krémbe 1-2 evőkanál Baileys is kerülhet, az italtól csak még finomabb lesz.

Tiramisutorta

ttct

Hozzávalók 4 személyre

Tészta:

  • 3 darab tojás
  • 1 csipet
  • 100 g cukor (kétfelé szedve)
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 55 g finomliszt
  • 25 g kakaó
  • 25 ml olaj
  • 25 ml tej
  • 80 ml kávé (kenni)
  • 2 evőkanál rumaroma (kenni)

Krém:

  • 3 darab tojássárgája
  • 80 g cukor
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 evőkanál zselatinpor
  • 250 g mascarpone
  • 300 ml habtejszín
  • kakaó a tetejére

Díszítés:

  • gyümölcs vagy csokipehely
Recept idők

Elkészítés:

Tészta:

A tojásokat válasszuk szét.

A fehérjéhez adjunk egy csipet sót, verjük kemény habbá, közben a cukrot (80 g) folyamatosan adagoljuk hozzá.

A habbá vert fehérjéhez keverjük hozzá a tojássárgáját és a vaníliakivonatot.

A lisztet és a kakaót szitáljuk keverőtálba, majd robotgép segítségével dolgozzuk a tojásos keverékhez.

Az olajat és a tejet keverjük össze, majd forgassuk a lisztes, tojásos keverékez.

A masszát simítsuk sütőpapírral vagy vajjal kikent formába (24 centis), toljuk 160 fokosra előmelegített sütőbe. A tésztát süssük tűpróbáig (sütőtől függ, körülbelül: 35-45 perc).

A kihűlt tésztát vágjuk félbe.

A főzött kávéhoz keverjük hozzá a cukrot (20 g) és a rumot.

Krém:

A tojássárgáját a cukorral (50 g) és a vaníliakivonattal forgassuk össze, majd vízgőz felett keverjük 3-4 percig, utána adjuk hozzá a zselatinport.

A mascarponét tegyük egy másik tálba, majd adjuk hozzá a tojássárgás keveréket és keverjük simára.

A tejszínt verjük habbá, közben a cukrot (30 g) fokozatosan adjuk hozzá.

A felvert habtejszínt forgassuk egybe a mascarponés, tojássárgás keverékkel (fokozatosan adagoljuk).

Összeállítás:

Az egyik tortalapot helyezzük tálcára, majd kenjük meg a kávéval, utána simítsunk rá a mascarponés krémből.

A másik tortalapot is kenjük meg kávéval, majd a lekent részt helyezzük a krémmel borított tésztára. A torta tetejét is kenjük meg a kávés sziruppal, majd a tetejét és az oldalát is kenjük meg a krémmel.

A torta tetejét szórjuk meg kakaóval.

A torta tetejét szezonális gyümölccsel vagy csokipehellyel díszíthetjük fel.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon