Fűszeres bundában sült tofu: kívül ropogós, belül omlós
Ennek a bundázott tofunak, azaz katsunak nincsen párja: kívül ropogós és fűszeres, belül omlós és tápláló. Az elkészítése pedig annyira egyszerű, hogy ha egyszer kipróbálod, függővé válsz.
A japán katsu szó szeletet jelent. A legnépszerűbb katsuk sertésből (tonkatsu) vagy csirkéből készülnek, a húsmentes opciók közül pedig a tofu az egyik legkiválóbb alternatíva. Az elkészítése nem igényel különösebb konyhai jártasságot, azonban ahogy a klasszikus rántott hús vagy sajt esetében, a katsunál is fontos odafigyelni a részletekre.
Ahhoz, hogy a bunda igazán roppanós legyen, a tofut két rétegben panírozd: az első egy sűrű, de még folyékony tésztaréteg, a második pedig a morzsaréteg. A legjobb, ha pankomorzsát használsz, hiszen kellemesen texturált, és ez a legkedveltebb morzsatípus az ázsiai panírozott ételekhez. Én ezúttal csak teljes kiőrlésű morzsát tudtam beszerezni, abból azonban darabosabb fajtát, így a végeredményben nem éreztem különbséget.
Mivel a tofunak önmagában nincsen sok íze, fontos a megfelelő fűszerezés. Ezt két lépésben is megteheted, hiszen a sűrű tészta- és a morzsarétegbe is gazdagon kerülnek fűszerek.
A tofu katsut fogyaszthatod rántott hús helyett, tálalhatsz mellé rizst és valamilyen pikáns szószt, kombinálhatod ramennel, ezzel a (képeken látható) japán curryvel, de akár mártogatósként vagy szendvicsfeltétként is mennyei.
Tofu katsu
Hozzávalók 4 személyre
Alap:
- 400 g kemény tofu
- 2 ek liszt a forgatáshoz
- olaj a sütéshez
A tésztaréteghez:
- 0.5 bögre liszt
- 1 dl víz
- 1 tk só
- 0.25 tk kurkumapor
A morzsaréteghez:
- 0.5 bögre panko- vagy más darabosabb morzsa
- 2 ek liszt
- 0.5 tk chilipehely
- 1 tk fokhagyma-granulátum
- 0.5 tk só
Elkészítés:
A tofut szűrjük le, és egy papírtörlővel itassuk fel róla a felesleges nedvességet. Hosszanti irányban szeleteljük ujjnyi vastag szeletekre.
Készítsük elő a panírt: a lisztet, a tésztaréteg és a morzsaréteg hozzávalóit keverjük össze külön tálakban. Egyesével haladva forgassuk bele a szeleteket a rétegekbe, kezdve a sima liszttel, majd mehet a tésztarétegbe, végül pedig a morzsába. Helyezzük a bundázott szeleteket egy sütőpapírral bélelt tepsibe.
Hevítsünk fel egy serpenyőt 200-250 ml olajjal, majd óvatosan helyezzük bele a tofuszeleteket, és közepes hőfokon, 2-3 perc alatt süssük aranybarnára mindkét oldalukat. Ha mind megsültek, tegyük őket a tepsibe, és 180 fokon süssük a sütőben is további 10-12 percig.
Tálaláshoz szeleteljük a tofut vékony csíkokra.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
Olvasd el ezt is!