Fűszeres bundában sült tofu: kívül ropogós, belül omlós

Tofu katsu
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ennek a bundázott tofunak, azaz katsunak nincsen párja: kívül ropogós és fűszeres, belül omlós és tápláló. Az elkészítése pedig annyira egyszerű, hogy ha egyszer kipróbálod, függővé válsz.

A japán katsu szó szeletet jelent. A legnépszerűbb katsuk sertésből (tonkatsu) vagy csirkéből készülnek, a húsmentes opciók közül pedig a tofu az egyik legkiválóbb alternatíva. Az elkészítése nem igényel különösebb konyhai jártasságot, azonban ahogy a klasszikus rántott hús vagy sajt esetében, a katsunál is fontos odafigyelni a részletekre.

Ahhoz, hogy a bunda igazán roppanós legyen, a tofut két rétegben panírozd: az első egy sűrű, de még folyékony tésztaréteg, a második pedig a morzsaréteg. A legjobb, ha pankomorzsát használsz, hiszen kellemesen texturált, és ez a legkedveltebb morzsatípus az ázsiai panírozott ételekhez. Én ezúttal csak teljes kiőrlésű morzsát tudtam beszerezni, abból azonban darabosabb fajtát, így a végeredményben nem éreztem különbséget.

Mivel a tofunak önmagában nincsen sok íze, fontos a megfelelő fűszerezés. Ezt két lépésben is megteheted, hiszen a sűrű tészta- és a morzsarétegbe is gazdagon kerülnek fűszerek.

A tofu katsut fogyaszthatod rántott hús helyett, tálalhatsz mellé rizst és valamilyen pikáns szószt, kombinálhatod ramennel, ezzel a (képeken látható) japán curryvel, de akár mártogatósként vagy szendvicsfeltétként is mennyei.

Tofu katsu

Tofu katsu 1

Hozzávalók 4 személyre

Alap:

  • 400 g kemény tofu
  • 2 ek liszt a forgatáshoz
  • olaj a sütéshez

A tésztaréteghez:

  • 0.5 bögre liszt
  • 1 dl víz
  • 1 tk
  • 0.25 tk kurkumapor

A morzsaréteghez:

  • 0.5 bögre panko- vagy más darabosabb morzsa
  • 2 ek liszt
  • 0.5 tk chilipehely
  • 1 tk fokhagyma-granulátum
  • 0.5 tk
Recept idők

Elkészítés:

A tofut szűrjük le, és egy papírtörlővel itassuk fel róla a felesleges nedvességet. Hosszanti irányban szeleteljük ujjnyi vastag szeletekre.

Készítsük elő a panírt: a lisztet, a tésztaréteg és a morzsaréteg hozzávalóit keverjük össze külön tálakban. Egyesével haladva forgassuk bele a szeleteket a rétegekbe, kezdve a sima liszttel, majd mehet a tésztarétegbe, végül pedig a morzsába. Helyezzük a bundázott szeleteket egy sütőpapírral bélelt tepsibe.

Hevítsünk fel egy serpenyőt 200-250 ml olajjal, majd óvatosan helyezzük bele a tofuszeleteket, és közepes hőfokon, 2-3 perc alatt süssük aranybarnára mindkét oldalukat. Ha mind megsültek, tegyük őket a tepsibe, és 180 fokon süssük a sütőben is további 10-12 percig.

Tálaláshoz szeleteljük a tofut vékony csíkokra.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük