Laktató, házi ramen húsmentesen: roppanós tofu kerül bele

Vegan ramen tofu katsu c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A ramen a világ egyik legtartalmasabb levese, és minden falat belőle egy igazi ízkavalkád. Megéri rászánni az időt, hiszen lenyűgöző a végeredmény.

A ramen egy tradicionális japán étel, amelyben az alaplé, a jellegzetes ramentészta, valamilyen fehérjedús feltét, zöldségek és a kihagyhatatlan ízesítők, a szójaszósz és a chiliszósz a kötelező elemek. Elsőre ijesztőnek tűnhet ez a felsorolás, azonban tulajdonképpen egy gazdag és egzotikus húslevesről, vagy ha hús nélkül készül, zöldséglevesről van szó. 

Én utóbbit készítettem el, amelyben házi zöldségalaplevet kombináltam friss és főtt zöldségekkel, fűszernövényekkel, a fogás központi eleme pedig a tofu katsu, azaz pirított tofu roppanós kukoricapehely-bundában. Az eredmény egyenesen fenséges lett! A receptet pedig bárkinek ajánlom, aki nem sajnálja az időt egy kis konyhai kísérletezésre, és enne egy fenomenális rament.

Házi ramen tofu katsuval

Vegan ramen tofu katsu

Hozzávalók 4 személyre

Az alapléhez:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 3 szál nagyobb sárgarépa
  • 3 szál petrezselyemgyökér
  • 0.5 db zellergumó
  • 5 cm friss gyömbér
  • 1 csokor koriander szára
  • 1.5 l víz
  • 1 tk
  • 1 tk egész fekete bors

A tofu katsuhoz:

  • 300 g kemény tofu
  • 2 ek liszt (a hempergetéshez)
  • 3 ek liszt (a bundához)
  • 0.5 tk
  • 1 csipet kurkuma
  • 1 csipet paprika
  • 5 ek víz
  • 100 g natúr kukoricapehely
  • olaj a sütéshez

Az összeállításhoz:

  • 400 g főtt ramentészta
  • szójaszósz (ízlés szerint)
  • édes chiliszósz vagy olaj (ízlés szerint)
  • 1 csokor friss koriander levele
  • 1 db lime
  • 2 db zöldhagyma karikázva
  • 1 db chilipaprika szeletelve (opcionális)
Recept idők

Elkészítés:

Az alapléhez pucoljuk meg a zöldségeket, vágjuk őket nagyobb darabokra, és az összes többi hozzávalóval együtt alacsony hőfokon, fedő alatt főzzük 1 óráig. Ha elkészült, apró lyukú szűrőn szűrjük át a levét, és tegyük félre.

Közben a tofut csepegtessük le, papírtörlővel itassuk fel róla a felesleges nedvességet, és vágjunk a képeken látható hosszú hasábokat belőle. 

Hempergessük lisztbe: ez felszívja a közben kicsapódott nedvességet, és könnyebben ragad majd a tofura a fűszeres massza.

A kukoricapelyhet egy vastagabb anyagú uzsonnászacskóban törjük közepes méretű darabokra: ehhez sodrófát, húsklopfolót vagy bármilyen keményebb konyhai eszközt használhatunk.

A lisztes bundához keverjük a liszthez a fűszereket és a sót, majd 2-3 részletben keverjük hozzá a vizet is. Egy közepesen sűrű, csirizes massza lesz belőle, de ne hígítsuk túl, különben nem ragad rá a tofura.

Forgassuk bele a lisztes tofuhasábokat, majd hempergessük őket a kukoricapehelybe.

Hevítsünk fel egy tapadásmentes serpenyőt az olajjal, és süssük ropogós aranybarnára a tofukat. Annyi olajat használjunk, hogy a hasábokat maximum félig lepje el. Szedjük ki őket papírtörlőre, és hagyjuk, hogy a felesleges olaj lecsepegjen róluk.

Állítsuk össze a levest: egy mély tányér aljára kanalazzunk 1-2 evőkanál szójaszószt, ízlés szerint édes chiliszószt vagy olajat, erre jöhet a ramentészta, utána az alaplé, néhány ropogós tofuhasáb, 1-2 szelet lime, zöldhagymakarika, friss koriander, tetszés szerint pedig extra chilipaprika és chiliszósz. Mellé pedig fogyaszthatunk az alapléből megmaradt zöldségekből is.

Tipp: az alaplevet érdemes nagyobb mennyiségben elkészítened, így a maradékot lefagyaszthatod, legközelebb pedig csak a feltétet kell összedobni a leveshez.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Ezt is szeretjük