Laktató, házi ramen húsmentesen: roppanós tofu kerül bele

Vegan ramen tofu katsu c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A ramen a világ egyik legtartalmasabb levese, és minden falat belőle egy igazi ízkavalkád. Megéri rászánni az időt, hiszen lenyűgöző a végeredmény.

A ramen egy tradicionális japán étel, amelyben az alaplé, a jellegzetes ramentészta, valamilyen fehérjedús feltét, zöldségek és a kihagyhatatlan ízesítők, a szójaszósz és a chiliszósz a kötelező elemek. Elsőre ijesztőnek tűnhet ez a felsorolás, azonban tulajdonképpen egy gazdag és egzotikus húslevesről, vagy ha hús nélkül készül, zöldséglevesről van szó. 

Én utóbbit készítettem el, amelyben házi zöldségalaplevet kombináltam friss és főtt zöldségekkel, fűszernövényekkel, a fogás központi eleme pedig a tofu katsu, azaz pirított tofu roppanós kukoricapehely-bundában. Az eredmény egyenesen fenséges lett! A receptet pedig bárkinek ajánlom, aki nem sajnálja az időt egy kis konyhai kísérletezésre, és enne egy fenomenális rament.

Házi ramen tofu katsuval

Vegan ramen tofu katsu

Hozzávalók 4 személyre

Az alapléhez:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 3 szál nagyobb sárgarépa
  • 3 szál petrezselyemgyökér
  • 0.5 db zellergumó
  • 5 cm friss gyömbér
  • 1 csokor koriander szára
  • 1.5 l víz
  • 1 tk
  • 1 tk egész fekete bors

A tofu katsuhoz:

  • 300 g kemény tofu
  • 2 ek liszt (a hempergetéshez)
  • 3 ek liszt (a bundához)
  • 0.5 tk
  • 1 csipet kurkuma
  • 1 csipet paprika
  • 5 ek víz
  • 100 g natúr kukoricapehely
  • olaj a sütéshez

Az összeállításhoz:

  • 400 g főtt ramentészta
  • szójaszósz (ízlés szerint)
  • édes chiliszósz vagy olaj (ízlés szerint)
  • 1 csokor friss koriander levele
  • 1 db lime
  • 2 db zöldhagyma karikázva
  • 1 db chilipaprika szeletelve (opcionális)
Recept idők

Elkészítés:

Az alapléhez pucoljuk meg a zöldségeket, vágjuk őket nagyobb darabokra, és az összes többi hozzávalóval együtt alacsony hőfokon, fedő alatt főzzük 1 óráig. Ha elkészült, apró lyukú szűrőn szűrjük át a levét, és tegyük félre.

Közben a tofut csepegtessük le, papírtörlővel itassuk fel róla a felesleges nedvességet, és vágjunk a képeken látható hosszú hasábokat belőle. 

Hempergessük lisztbe: ez felszívja a közben kicsapódott nedvességet, és könnyebben ragad majd a tofura a fűszeres massza.

A kukoricapelyhet egy vastagabb anyagú uzsonnászacskóban törjük közepes méretű darabokra: ehhez sodrófát, húsklopfolót vagy bármilyen keményebb konyhai eszközt használhatunk.

A lisztes bundához keverjük a liszthez a fűszereket és a sót, majd 2-3 részletben keverjük hozzá a vizet is. Egy közepesen sűrű, csirizes massza lesz belőle, de ne hígítsuk túl, különben nem ragad rá a tofura.

Forgassuk bele a lisztes tofuhasábokat, majd hempergessük őket a kukoricapehelybe.

Hevítsünk fel egy tapadásmentes serpenyőt az olajjal, és süssük ropogós aranybarnára a tofukat. Annyi olajat használjunk, hogy a hasábokat maximum félig lepje el. Szedjük ki őket papírtörlőre, és hagyjuk, hogy a felesleges olaj lecsepegjen róluk.

Állítsuk össze a levest: egy mély tányér aljára kanalazzunk 1-2 evőkanál szójaszószt, ízlés szerint édes chiliszószt vagy olajat, erre jöhet a ramentészta, utána az alaplé, néhány ropogós tofuhasáb, 1-2 szelet lime, zöldhagymakarika, friss koriander, tetszés szerint pedig extra chilipaprika és chiliszósz. Mellé pedig fogyaszthatunk az alapléből megmaradt zöldségekből is.

Tipp: az alaplevet érdemes nagyobb mennyiségben elkészítened, így a maradékot lefagyaszthatod, legközelebb pedig csak a feltétet kell összedobni a leveshez.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük