Isteni zöldséges, tojásos curry - Laktat és büntetlenül eheted
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
A főzelékek és a csípősebb ízek szeretete vezetett az indiai curry megismeréséhez, hiszen ez az étel valahol a kettő között van félúton.
A curry a levesnél sűrűbb, fűszeres, sok zöldséggel készülő indiai étel. Attól függően, hogy milyen alapanyagokkal készítjük, színe az élénk sárgától a barnáig terjed. Az illata semmi mással nem téveszthető össze, fűszeres, amelyet a kurkumának köszönhet. Lehet édeskés vagy csípős.
Ennek a currynek a különlegességét a tojás adja, de nem akárhogy: az előfőzött tojás úgy pirul meg a fűszeres szószban, hogy a belseje is átveszi az intenzív ízeket.
Tojásos curry
Hozzávalók 4 adaghoz
- 6 darab tojás
- 2 evőkanál olaj
- 1 teáskanál chilipor
- 1 kávéskanál koriander
- 1 teáskanál kurkuma
- 1 kávéskanál fahéj
- 1 szem kardamon
- 2 szem szegfűszeg
- 2 fej hagyma
- 1 darab 2 cm-es gyömbér
- 3 gerezd fokhagyma
- 0.5 kávéskanál garam masala
- 1 kávéskanál római kömény
- 1 darab paradicsomkonzerv
- 200 milliliter víz
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- díszítéshez koriander (friss)
Elkészítés:
A tojásokat főzzük keményre, hámozzuk meg. Egy villával szurkáljuk meg őket.
Egy serpenyőben forrósítsunk olajat, szórjuk bele a chilipor felét, a koriandert, a kurkuma felét és a sót. Tegyük rá a tojásokat, keverjük meg, süssük, amíg a tojások picit megpirulnak, de a fűszerek még nem égnek le.
A hagymát vágjuk apróra, a gyömbért reszeljük le, a fokhagymát is vágjuk apróra.
Tegyük félre ezt a serpenyőt, vegyünk elő egy másikat. Tegyünk bele szegfűszeget, kardamomot, egy kis fahéjat, majd a hagymát, és dinszteljük puhára. Adjuk hozzá a gyömbért és a fokhagymát, keverjük meg, pirítsunk rajta egyet. Fűszerezzük tovább római köménnyel, garam masalával, kurkumával és chilivel. Egy kevés vízzel öntsük fel, majd borítsuk bele a paradicsomkonzervet. Sózzuk, borsozzuk, forraljuk, öntsük fel a maradék vízzel. A végén tegyük bele a tojásokat és szórjuk meg friss korianderrel.
Fotó: Getty Images