Házi szilvás gombóc a nagyi receptje szerint: a finomság mákos ruhát kap
Szilvás gombócból sosem elég! Épp ezért érdemes dupla adaggal gyártani, így a fagyasztóba is rejthetsz a házi finomságból.
A franciák kedvelt pitéje, a galette pompás desszert, szezonális gyümölcsökkel fantasztikus, de zöldséges és húsos töltelékkel is összedobható. Csupán arra kell figyelni, hogy a töltelék ne legyen túl vizes, mert akkor elázik a tészta, és nem lesz élvezhető. Épp ezért, ha gyümölcs kerül rá, ami levet enged, érdemes őrölt diót, mandulát vagy zsemlemorzsát szórni alá.
Mivel ez egy pitetészta, fontos, hogy gyors mozdulatokkal állítsd össze, majd a hűtőben történő pihentetés után jöhet a nyújtás. Jó hír, hogy formára nem is lesz szükség, csak nyújtsd kör alakúra, majd a szabadon hagyott széleket szépen hajtsd fel. A rusztikus pite egyszerűen ellenállhatatlan, érdemes más gyümölccsel és sós változatban is kipróbálni.
A lisztet a hideg vajjal morzsoljuk el, majd adjuk hozzá a cukrot, vaníliás cukrot, és a tejföllel, gyors mozdulatokkal gyúrjunk belőle tésztát. A tésztát csomagoljuk folpackba, tegyük hűtőbe 30 percre.
Míg a tészta pihen, a szilvákat mossuk meg, vágjuk félbe, a magját távolítsuk el. Ha szeretnénk, a félbevágott darabokat fel is szeletelhetjük.
A szilvákat porcukorral, fahéjjal és rummal forgassuk egybe.
A pihent tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk kör alakúra, majd helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire.
A tészta szélénél kétujjnyi részt hagyjunk szabadon. A közepére szórjunk darált diót vagy zsemlemorzsát. A szilvákat helyezzük el rajta, majd a szabadon hagyott széleket körben hajtsuk rá. A pitét ezután toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 25-30 percre (sütőtől függően picit tovább is sülhet, amíg szép aranybarna lesz).
Fotó: Getty Images
@sobors.hu