Tojásos nokedli ecetes fejes salátával - Emiatt vártuk a legjobban a tavaszt

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Napsütés, madárcsicsergés és tojásos nokedli ecetes fejes salátával - nagyon nehéz lenne eldönteni, melyik miatt örülünk legjobban a tavasznak, de jelenleg ez utóbbi vezeti magasan a listát.

A tojásos nokedli egyáltalán nem illett a családunk repertoárjába, hiszen nem kiegyensúlyozottan tápláló, voltaképp két köret egymás mellett - ezért én felnőttként ettem életemben először, pedig a legtöbb ember számára ez egy nosztalgikus, gyerekkori étel. Ennek ellenére ugyanúgy imádom, mintha harmincéves viszony fűzne hozzá. 

Szeretjük, de nem beszélünk róla

Szerintem úgy a legjobb, ha az ecetes lé vegyül a nokedlivel, de ez lehet, hogy a végletekig fokozza ennek az ételnek az értelmezhetetlenségét, olyasmi, mint a túrós csusza pörccel és kristálycukorral vagy a gyorséttermes vaníliafagylalt sült krumplival. Szeretjük, de nem beszélünk róla.

Nokedlit készíteni egyszerű, de rá kell érezni az ideális, se nem folyós, se nem kemény állagú tésztára, és a szaggatáshoz is kell némi egészséges karizom. Az ecetes fejes salátához csak egy jó öntet és nagyon friss saláta kell.

Tojásos nokedli ecetes fejes salátával

tojásos nokedli

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 300 gramm finomliszt
  • 6 darab tojás
  • 180 gramm víz
  • 1 csipet
  • 1 darab fejes saláta
  • 2 deciliter ecetes öntet
  • ízlés szerint vaj
Recept idők

Elkészítés:

Három tojást egy tálba ütünk, felverjük, hozzáadjuk a sót és a vizet, majd beleszórjuk a lisztet is. Egy fakanállal elkeverjük. Egy nagy lábasban vizet forralunk, sózzuk, és a lobogó vízbe szaggatjuk a nokedlit. Leszűrjük, félretesszük.

Egy nagy, mély serpenyőben vajat olvasztunk, beleszórjuk a nokedlit. Egy kis tálba ütjük a maradék három tojást, felverjük és a nokedlire öntjük. Kevergetve rápirítjuk a tojást.

A salátaleveleket megmossuk, kisebb darabokra tépjük, és a fenti recept alapján öntetet keverünk hozzá.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük