Fűszeres darált hússal töltött tésztabatyu: a grúz khinkali különlegesen finom
Bár időigényes az elkészítése, megéri a fáradságot, isteni finom és nagyon különleges a grúz tésztabatyu.
A grúz konyha egyik klasszikus étele a khachapuri, avagy a sajttal és tojással töltött csónak. Maga az alap egy foszlós kelt tészta, ebbe kerül a gazdag töltelék. Utóbbi minél többféle sajtból készül, annál finomabb: érdemes bele valamilyen friss sajtot keverni, mint a ricotta, valamilyen sósabb, karakteresebbet, mint a feta, és valami lágyat, jól olvadót, mint a mozzarella.
A töltött tésztát a tojás koronázza meg: hogy remegős, folyós legyen, ne süsd sokáig, és azzal is számolj, hogy a forró sajtos tölteléken még tovább sül majd. A mutatós ételt nem nagy ördöngösség elkészíteni, mindenkinek bátran ajánljuk.
Egy nagy keverőtálban keverjük össze a lisztet, cukrot, élesztőt, majd keverjük bele a sót is. Melegítsük fel a vizet és a tejet, akkor jó, mikor kézmeleg, de nem túl forró, majd öntsük rá a lisztes keverékre. Dagasztógéppel kezdjük el összedolgozni, míg sima felületű, rugalmas nem lesz. Ekkor dolgozzuk bele az olajat is.
Tegyük a tésztát egy kiolajozott tálba, fedjük le, majd tegyük meleg helyre 1 órára, vagy míg a duplájára nem nő. Ekkor vegyük le a tetejét, picit dolgozzuk át a tésztát, majd lefedve tegyük félre még fél órára.
Közben egy tálkában keverjük össze a ricottát, a reszelt mozzarellát és a feta sajtot.
A tésztát vágjuk 4 egyenlő részre. Mindegyik darabot nyújtsuk egy 23 centis körré egy enyhén lisztezett felületen. A kör két ellentétes oldalát kezdjük el feltekerni, míg egy csónakformát nem kapunk (ahogy a képen is látható). A végeket nyomkodjuk össze.
Tegyük a megformázott tésztákat egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Kenjük szét a közepükön a kikevert sajtkrémet.
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.
Az egyik tojást verjük fel egy kevés vízzel, majd kenjük le vele a tésztacsónakokat.
Toljuk őket a sütőbe kb. 15 percre, míg a tészta aranybarna nem lesz. Egy kanál hátuljával készítsünk minden csónak közepébe egy mélyedést, és üssünk oda 1-1 tojást. Egy kis darab vajat is tegyünk a sajtos töltelékre.
Toljuk vissza a sütőbe így is 5-6 percre, attól függően, hogy mennyire szeretnénk folyósra. A forró sajton még valamennyit utólag is sülni fog.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu