Palacsinta másként: hagymával sült, ropogós változatot mutatunk

sult-palacsinta
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ez a szuper ropogós előétel a zöldhagymától lesz különleges, de a formázása sem mindennapi.

A palacsintát sokan és sokféleképpen szeretjük és ismerjük. Ezúttal egy kisebb csavarral nem az omlós, hanem a ropogós változat felé fogunk elmozdulni. 

A sütési mód hasonló a sima palacsintáéhoz, a végeredmény azonban egy teljesen új dimenzióba repít majd el, amint megízleled.

Hagymával sült palacsinta

sult-palacsinta

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 240 g liszt
  • 240 ml forró víz
  • 2 ek növényi olaj
  • 2 ek szezámmagolaj
  • 4 szál zöldhagyma
  • só ízlés szerint
  • 60 ml növényi olaj (sütéshez)
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát tisztítsuk meg, vágjuk vékony szeletekre.

Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet és a forró vizet egészen addig, amíg massza nem lesz belőle. 

Ezután a kész tésztát tegyük át egy lisztezett vágódeszkára, és 3-4 percig gyúrjuk. Ha a tészta már sima és enyhén ragacsos, akkor sínen vagyunk.

A kész tésztából formázzunk egy golyót és tegyük át egy közepes méretű, olajjal enyhén kikent tálba. Takarjuk le egy konyharuhával, és szobahőmérsékleten fél órát vagy a hűtőben egy éjszakát pihentessük.

Amíg a tészta pihen, 2 evőkanál olajat keverjünk össze a szezámmagolajjal. Ezzel a keverékkel fogjuk megkenni a tésztakorongokat.

Amikorra a tészta megpihent, készítsünk belőle 4 egyforma golyót. Eggyel foglalkozzunk aktívan, addig a többit tegyük vissza a tálba és takarjuk le. 

A golyót nyújtsuk ki kb. 20 cm-es átmérőjű kör alakra.

Vékonyan kenjük meg a szezámos olajkeverékkel, majd tekerjük fel, mint egy palacsintát. 

Ezután formázzunk belőle egy spirált, a két végét pedig dugjuk a tekercs alá. 

A tenyerünkkel lapítsuk ki a spirált, majd nyújtsuk ki ismét egy 20 cm-es átmérőjű koronggá. 

Kenjük meg megint vékonyan az olajjal, majd szórjuk meg a felaprított hagymával.

Ezután ismét tekerjük fel szorosan, formázzunk belőle spirált, majd ismételjük meg a művelet többi részét is.

Ezt kétszer csináljuk végig mindegyik gombóccal.

A sütéshez egy széles aljú serpenyőben hevítsük fel az olajat, és amikor az már kellően forró, fektessük bele az első palacsintát. 

Mindkét oldalát 2-3 percig süssük, amíg aranybarna nem lesz. 

Az elkészült palacsintát tegyük papírtörlővel kibélelt tányérra, majd ízlés szerint sózzuk meg.

Az elkészült palacsintákat ezután rögtön, még melegében tálaljuk!

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük