Hogyan készül a tökéletes tojáshab? Így lesz fényes és csúcsos
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Fényes tojáshabbal rengeteg süteményt lehet izgalmassá tenni, de még egy bögre forró kakaóba vagy csokoládéba is érdemes beleforgatni.
A tojásfehérjehab elkészítése a tojások szétválasztásánál kezdődik - mikor beleveted magad a sütik káprázatos birodalmába, már az elején, a piskóta készítésénél megtanulod ezt a leckét. A szabályok nem nehezek, ha tökéletesen csúcsos és fényes tojáshabot szeretnél, akkor három dologra kell figyelned.
Fontos, hogy tiszta edénybe üsd bele a tojást, ahogyan az is, hogy a sárgájának nem szabad keverednie a fehérjével, végül pedig az sem mindegy, hogy vered fel a habot. A robotgéppel mindig kis fokozaton kezdd el verni a tojásfehérjét, majd fokozatosan növeld a sebességet.
A tojásfehérjehab készítésénél van még egy momentum, ami nagyon fontos, mégpedig, hogy mindig vízgőz felett legyen felverve a hab. Olykor ez a folyamat nem mindig jár sikerrel, de használhatsz helyette egy régi, bevált módszert: e szerint a tökéletes, csúcsos, kenhető tojáshab titka, hogy a felvert habba felforralt cukros vizet kell keverni.
A tojásfehérjehabot rengetegféleképpen fel lehet használni, nem csak tésztába érdemes forgatni, lehet belőle krémes habtető, ilyen réteg kerül a Kata szeletre és a habos almás pitére is, de forró italok tetejére is érdemes rákanalazni.
Tökéletes tojáshab
Hozzávalók 1 adaghoz
- 5 darab tojásfehérje
- 1 deciliter víz
- 10 evőkanál cukor
Elkészítés:
A tojásokat válasszuk szét.
A tojásfehérjéből verjünk kemény habot robotgép segítségével.
A cukrot öntsük magas falú lábasba, öntsünk rá annyi vizet, amennyi ellepi (körülbelül 1 deciliter). Kezdjük el felfőzni, amíg az összes cukor elolvad, majd fokozatosan, lassan öntsük a habhoz a felforralt cukros vizet, miközben robotgéppel (a gép legalacsonyabb fokozatán) keverjük addig, amíg visszahűl a hab.
Fotó: Getty Images