
Kapros tökfőzelék: saját magával habarjuk, így nem lesz olyan lisztes
Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Hagyományos kaszinótojás: vajtól és majonéztől krémes a töltelék
Ropogós

8 szuper, változatos recept főtt tojással: a salátától a fasírtig

Sütőben sült kenyérpuding: szuper maradékmentő receptet mutatunk

Ropogós, aranybarnára sült feta sajtos tekercs: kész réteslap az alapja

Elronthatatlan joghurtos, epres muffin: csak keverd egybe a hozzávalókat

Mit kezdjünk a szikkadt kaláccsal és a húsvéti sonkával? Maradékfelhasználás okosan
Sosem gondoltam volna, hogy egy olyan egyszerű ételt, mint a tökfőzelék, mennyire különbözőképpen lehet készíteni és szeretni. Ez is olyan recept, amit tényleg minden házban máshogy főznek.
Van, aki teljesen puhára főzi a tököt, van, aki kicsit roppanósra hagyja, van, aki pirospaprikával berántja, van, aki fehéren eszi. De egy közös van mindegyikben: a kapor, ami nélkül bizony nincs tökfőzelék.
Mi van akkor, ha nem szeretjük a kaprot?
A mazsolautálatot már korábban bevallottam, erre most itt a kapor is. Ezzel véget is ért a nemszeretem ételek sora. Azonban a tökfőzeléknél a kapor gyakorlatilag kihagyhatatlan hozzávaló, így sokáig azt sem kedveltem.
Aztán addig kutakodtam, amíg találtam egy receptet, amibe utólag kell csak beleszórni a fűszert, tejszínnel kell behabarni és hidegen megenni. Mivel a gyerekeim apukája tökfőzelék-rajongó, gondoltam, meglepem, és egyik hétvégén főztem neki egy adaggal. Nem árulok zsákbamacskát, nem arattam osztatlan sikert.
Így nem lesz vízízű
Hiába, a szülői hagyományokkal nehéz versenyre kelni. Úgy döntöttem, hogy nem is szeretnék, így megfőztem a leghagyományosabb, legegyszerűbb tökfőzeléket. A tököt, hogy kevésbé legyen vízízű, gyalulás után lesóztam, ettől rengeteg levet eresztett, és csak azután főztem meg.
Annyiban változtattam anyósom receptjén, hogy nem tettem bele fehér lisztet, hanem kivettem egy kis tököt és levet a fazékból és egy pici tejföllel és zabpehelyliszttel habartam be. A kaporkérdést úgy hidaltam át, hogy kétfelé választottam az adagot, egyik felébe került a fűszerből, a másikba nem.
Kapros tökfőzelék

Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 kilogramm gyalult tök
- 1 fej hagyma
- 1 evőkanál olaj
- 2 deciliter tejföl
- 1 deciliter tej és víz
- 1 csomag kapor
- ízlés szerint cukor vagy méz
- ízlés szerint bors
- ízlés szerint ecet
- opcionális zabpehelyliszt
Elkészítés:
A hagymát egy pici vajon vagy olajon megfonnyasztjuk, a kinyomkodott tököt rátesszük, és egy kis vizet és tejet öntünk rá. Egy csomag kaprot is beleteszünk, 10 percig főzzük, hogy a tök egy kicsit megpuhuljon.
Vegyünk ki egy kis adagot a tökből, majd a tejföllel együtt botmixerrel turmixoljuk össze, vagy - ha nem találjuk elég sűrűnek - tegyünk hozzá egy evőkanál zabpehelylisztet is. Tegyük vissza a lábasba, és ahogy elkezd sűrűsödni, zárjuk le a gázt. Már ne forraljuk.
Amikor lehűlt, tegyük hozzá az ecetet, a cukrot vagy mézet és egy kevés sót. Ízlés szerint melegen vagy hidegen tálaljuk.
Fotó: Szász Eszter/Sóbors