Tökspagetti fokhagymás fűszervajjal: fogyókúra alatt is ehetünk finomakat

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha rajongunk a spagettiért, de éppen szigorú diétán vagyunk, akkor készítsük el ezt az isteni tökspagettit. Természetesen nem lesz olyan az íze, mint a tésztának, de ugyanolyan szószokkal és feltétekkel kínálhatjuk, mint a hagyományos társát.

Fogyókúra alatt a két legnépszerűbb tésztahelyettesítő a cukkini és a tök. Cukkinispagettire néztünk már receptet, úgyhogy itt volt az ideje a tökös verziónak is. 

Tökvariációk

Bár eredetileg spagettitökből készül a recept, ezt egyelőre nem nagyon lehet itthon beszerezni - aki hozzá tud jutni, az mindenképp próbálja ki azzal. Ha viszont nem vagyunk ilyen szerencsések, akkor használhatunk hozzá gyalult tököt is. Ha utóbbiból készítjük, akkor a folyamat is jelentősen lerövidül: egy kis olívaolajon pároljuk puhára vagy sós vízben főzzük ressre, majd forgathatjuk is a szószba. Ősszel sütőtökből is el tudom képzelni.

A tökspagettihez tökéletesen passzol egy sima fokhagymás, zöldfűszeres olívaolaj, de kínálhatjuk paradicsomszósszal, például marinarával vagy bazsalikomos pestóval is. 

Tökspagetti fokhagymás-fűszeres olajjal

tökspagettirecept

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 1 darab tök (spagettitök vagy gyalult tök)
  • 1.5 evőkanál olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 marék friss zöldfűszer (petrezselyem, bazsalikom, oregánó)
  • opcionális pirított fenyőmag
  • ízlés szerint só, bors
  • opcionális parmezán
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.

Szurkáljuk meg pár helyen a tököt, majd tegyük a mikróba 3 percre. Így puhább lesz picit, könnyebb lesz kettévágni. Vágjuk ketté, kaparjuk ki a közepét és a magokat, majd tegyük a tepsire.

30-40 percig süssük, amíg teljesen puha nem lesz, hagyjuk kihűlni.

Fogjunk egy villát, kaparjuk ki a tök belsejét, hogy szálas legyen. A tök héját tegyük félre, ha szeretnénk, visszatölthetjük bele a spagettit.

Ha gyalult tököt használunk, pároljuk meg egy kis olívaolajon pár perc alatt.

Egy kis lábosban melegítsük meg az olívaolajat, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, 1 perc alatt melegítsük össze.

Keverjük össze a tököt a fokhagymás olajjal, sózzuk-borsozzuk, szórjuk rá az összeaprított zöldfűszereket, ha szeretnénk, magokat és a sajtot. Melegen tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük