Tökspagetti fokhagymás fűszervajjal: fogyókúra alatt is ehetünk finomakat

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha rajongunk a spagettiért, de éppen szigorú diétán vagyunk, akkor készítsük el ezt az isteni tökspagettit. Természetesen nem lesz olyan az íze, mint a tésztának, de ugyanolyan szószokkal és feltétekkel kínálhatjuk, mint a hagyományos társát.

Fogyókúra alatt a két legnépszerűbb tésztahelyettesítő a cukkini és a tök. Cukkinispagettire néztünk már receptet, úgyhogy itt volt az ideje a tökös verziónak is. 

Tökvariációk

Bár eredetileg spagettitökből készül a recept, ezt egyelőre nem nagyon lehet itthon beszerezni - aki hozzá tud jutni, az mindenképp próbálja ki azzal. Ha viszont nem vagyunk ilyen szerencsések, akkor használhatunk hozzá gyalult tököt is. Ha utóbbiból készítjük, akkor a folyamat is jelentősen lerövidül: egy kis olívaolajon pároljuk puhára vagy sós vízben főzzük ressre, majd forgathatjuk is a szószba. Ősszel sütőtökből is el tudom képzelni.

A tökspagettihez tökéletesen passzol egy sima fokhagymás, zöldfűszeres olívaolaj, de kínálhatjuk paradicsomszósszal, például marinarával vagy bazsalikomos pestóval is. 

Tökspagetti fokhagymás-fűszeres olajjal

tökspagettirecept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1 darab tök (spagettitök vagy gyalult tök)
  • 1.5 evőkanál olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 marék friss zöldfűszer (petrezselyem, bazsalikom, oregánó)
  • opcionális pirított fenyőmag
  • ízlés szerint só, bors
  • opcionális parmezán
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.

Szurkáljuk meg pár helyen a tököt, majd tegyük a mikróba 3 percre. Így puhább lesz picit, könnyebb lesz kettévágni. Vágjuk ketté, kaparjuk ki a közepét és a magokat, majd tegyük a tepsire.

30-40 percig süssük, amíg teljesen puha nem lesz, hagyjuk kihűlni.

Fogjunk egy villát, kaparjuk ki a tök belsejét, hogy szálas legyen. A tök héját tegyük félre, ha szeretnénk, visszatölthetjük bele a spagettit.

Ha gyalult tököt használunk, pároljuk meg egy kis olívaolajon pár perc alatt.

Egy kis lábosban melegítsük meg az olívaolajat, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, 1 perc alatt melegítsük össze.

Keverjük össze a tököt a fokhagymás olajjal, sózzuk-borsozzuk, szórjuk rá az összeaprított zöldfűszereket, ha szeretnénk, magokat és a sajtot. Melegen tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!

Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek. 

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Ezt is szeretjük