Töltött pulyka kelbimbóval tálalva: alma és szalonna gazdagítja a tölteléket
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Hálaadás napján nem létezik olyan amerikai háztartás, melynek asztalán ne tündökölne aranybarnára sütött hatalmas pulyka. Enélkül a szárnyas nélkül nincs is ünnep.
Az amerikai filmekből jól ismerjük ezt a pulykában gazdag ünnepet, melyet az egyik legfontosabb eseményként tartanak számon. A hálaadásra mindig november negyedik csütörtökén kerül sor. A kanadaiak is megtartják a jeles napot, ők október második hétfőjén engednek teret a hálának, de nem túlzok, ha azt állítom, az USA-ban zajosabban ülik a hálaadást.
Csak a pulyka
Hagyományos amerikai hálaadást ugyan még nem ültem, de az amerikai filmeknek köszönhetően nagyon is átjött az ünnep hangulata, melyen tényleg a pulyka a sztár. A látványos sülttel könnyen meggyőzik az embert, érdemes pulykát sütni, nem lehet olyan nehéz. Nos, elárulom, nem egyszerű feladat.
Nagyon könnyű kiszárítani a húst, főleg akkor, ha a célunk az amerikai kedvenc megsütése. Ebben a receptben mindössze annyi hasonlóság lesz a filmekből ismert szárnyassal, hogy egészben lesz a hús, de az ízvilága inkább magyaros, köretnek pedig hagymás kelbimbót tálalunk. Remek fogás ez a tepsiben készült sült, vasárnapi ebédnek tökéletes lehet.
Töltött pulyka kelbimbóval
Hozzávalók 4 személyre
Töltött pulyka
- 1 darab bébipulyka
- pulykaaprólék (amit a pulykával adnak)
- 20 dekagramm füstölt szalonna
- 4 fej vöröshagyma
- 2 szelet kenyér
- 5 darab alma
- vaj a kenéshez
- 500 milliliter csirkealaplé
- só
- bors
- ízlés szerint friss kakukkfű
- ízlés szerint majoranna
Köret
- 1 kilogramm kelbimbó
- 2 fej hagyma
- 1 kis doboz 20%-os tejföl
- 2 evőkanál liszt
- só
- bors
Elkészítés:
A szalonnát kockázzuk, egy serpenyőben saját zsiradékján sütjük. Egy hagymát kockára vágunk, és hozzáadjuk a szalonnához, utána a pulykaaprólékot, májat és szívet is kockára vágjuk, és a serpenyőbe tesszük. Jöhet a fűszerezés, só, bors és a friss kakukkfű durvára vágva. Egy kis ideig hagyjuk, hogy minden együtt piruljon.
Az almákat és a kenyeret kockára vágjuk, és a serpenyőben piruló szalonnás keverékhez adjuk. Ha minden puha, félretesszük, ezzel fogjuk tölteni a pulykát.
A megtisztított pulykát kívül-belül sóval, borssal és majoránnával alaposan bedörzsöljük. Ezután a szalonnás, almás töltelékkel megtöltjük a húst.
Olvasztott vajjal megkenjük a pulykát, majd mellével lefelé tepsibe fektetjük. A három fej hagymát feldaraboljuk, és a pulyka mellé tesszük. Az alaplé felét a tepsibe öntjük. A húst fedjük le fóliával, majd másfél óráig sütjük, közben az elfőtt alaplevet pótoljuk.
Ezután eltávolítjuk az ezüstpapírt, a pulykát megfordítjuk és még egy órát sütjük, amíg szép aranybarna színű nem lesz.
Köret:
Két hagymát kockára vágunk, olajon elkezdjük dinsztelni. Amikor kellően összeesett, hozzáadjuk a kelbimbót. Sózzuk, borsozzuk. A tejfölt és a lisztet alaposan összekeverjük, ha maradt pecsenyelé, adunk hozzá, azzal is alaposan elkeverjük, majd amikor a kelbimbó puha lett, ráöntjük a tejfölös habarást, és még pár percig főzzük.
Fotó: Getty Images