![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Különleges rakott tészta selymes besamellel - Végtelenül egyszerű elkészíteni
![tonhalcasserole2](https://kep.index.hu/1/0/3052/30528/305288/30528869_2343867_ec6eb956ee187859384c05a6ba31e47b_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A casserole az egyik leggyorsabban elkészíthető és leglaktatóbb fogás, és bár ma már sok mindent értünk alatta, ez a verzió egészen biztosan tetszeni fog.
A casserole egy univerzális egytálétel, bármilyen zöldséggel és hússal készülhet. Eredetileg a casserole szó vasból készült edényt jelentett, később a benne készült ételt hívták így. Ma már majdnem minden egytálételt, rakottast casserole-nak nevezünk, az edény anyaga sem számít.
Ez a tonhalas verzió végtelenül egyszerű, alig van vele munka, a tésztát kell csak előfőzni, a hagymát dinsztelni, illetve egy gyors besamelt készíteni.
Az eredeti receptekben "sűrített gombakrémlevest" tesznek a szószba, de utánanéztem annak, hogy ez pontosan mit takar, hogyan kell elkészíteni, és lényegében ez egy félig alaplével, félig tejjel készült besamel. Ha szeretnénk a gombás ízvilágnál maradni, akkor gombalevessel vagy gombából készült zöldségalaplével öntsük fel a tejet, de bármilyen más alaplével is finom lesz.
Tonhal casserole
![tonhalcasserole](https://kep.index.hu/1/0/3052/30528/305288/30528885_d5d774ddd8d9fecab67695bea762ac52_wm.jpg)
Hozzávalók 6 adaghoz
Az egytálételhez:
- 300 gramm tészta (penne, kagyló, szarvacska)
- 0.75 bögre fagyasztott zöldborsó
- 2 darab tonhalkonzerv
- 1 bögre reszelt cheddar
- ízlés szerint só, bors
- 1 evőkanál petrezselyem
- 1 evőkanál vaj
- 1 fej hagyma
A besamelmártáshoz:
- 2 evőkanál vaj
- 2 evőkanál liszt
- 150 milliliter alaplé
- 150 milliliter tej
- ízlés szerint só, bors
A tetejére:
- 0.5 bögre panko morzsa
- 1 evőkanál vaj (olvasztott)
- 0.5 bögre cheddar
- 1 evőkanál petrezselyem
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.
A tésztát főzzük al dente-re, tegyük félre. Amíg fő a tészta, a hagymát kockázzuk össze, majd dinszteljük üvegesre a vajon, ha a borsó nem olvadt ki, azt is dobjuk hozzá 1-2 percre.
A tésztát, a puha hagymát, borsót, lecsöpögtetett tonhalat, reszelt sajtot és a fűszereket keverjük össze. Készítsük el a besamelt.
Egy kis lábasban olvasszuk meg a vajat alacsony lángon. Adjuk hozzá a lisztet, keverjük csomómentesre. Folyamatos keverés mellett öntsük hozzá kis adagokban az alaplevet, majd a tejet, addig keverjük, míg be nem sűrűsödik. Sózzuk, borsozzuk.
Öntsük rá a besamelt a tonhalas-tésztás alapra, alaposan keverjük össze.
Öntsük a szószos tésztát egy kb. 2 liter űrtartalmú jénaiba. Keverjük össze a morzsát, vagyis a pankót, a reszelt sajtot, petrezselymet, olvasztott vajat, majd szórjuk rá a tésztára. Kb. 20 percig süssük, míg a teteje aranybarna nem lesz.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!