Könnyű, de mégis laktató spanyol tapas: 15 perc alatt kész a tortilla de atún
5
Nyomtatás
Legolvasottabb
Cikkek
Cikkek
Sült édesburgonya sok fűszerrel: sütőben pirul ropogósra
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Gyere Te is
Friss és
Ropogós
Ropogós
Illatos, körtés-fahéjas pufi palacsinta: habkönnyű a tésztája
Szaftos, vörösboros szarvaspörkölt: lassú tűzön fő a ragu
5 variáció rakott krumplira: így dobd fel a tepsis fogást
Tepsis sült zöldségek: citromos-fokhagymás szószban készülnek
Körtés morzsasüti gyömbérrel fűszerezve: képtelenség neki ellenállni
Ez egy remek recept. Remek, mert könnyen elkészíthető, finom, kiadós és nem utolsó sorban a nemzetközi gasztronómiában való jártasságunkat bizonyíthatjuk vele, ráadásul könnyedén lenyűgözhetjük vendégeinket, akikre váratlanul tör rá az éhség a konyhánkban.
A spanyol bárok tapaskínálatának örökös tagja a tortilla de patatas, vagyis a krumplis tojáslepény, de kistestvére, a tonhalas verzió kevéssé ismert. Inkább afféle otthoni fogás, ami után valóban jólesik a szieszta, mert egyáltalán nem nehezít el.
Salátával diétás, szendvicsként laktató
Tálaljuk salátával. Valenciában például az összetépett római salátát megszórják apróra darabolt paradicsommal, hagymával, sóval, borssal, meglocsolják egy kevés extra szűz olívaolajjal és vörösborecettel.
Az így létrejött alakbarát verzió is remek, de a legjobb, ha szendvicset készítünk belőle majonézzel, vagy ha igazán autentikusak akarunk lenni, egy kevés aiolival, azaz hideg fokhagymakrémmel tálaljuk.
Tortilla de atún
Hozzávalók 4 adaghoz
- 6 darab tojás
- 1 darab tonhalkonzerv (185 g)
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 2 evőkanál sütéshez való olívaolaj
Elkészítés:
A tonhalat lecsöpögtetjük, villával alaposan összetörjük. A tojásokat felverjük, sózzuk, borsozzuk. A tonhalat a tojásos keverékhez adjuk, alaposan összekeverjük.
Egy serpenyőben olajat hevítünk, és beleöntjük a keveréket. A halas tojást közepesen alacsony lángon, lassan sütjük, míg a széle szépen megsül.
Ekkor jön a mutatvány, mely némi veszély rejt magában, de azért nem kivitelezhetetlen. A serpenyőre egy tányért borítunk, és egy gyors mozdulattal átfordítjuk a félig megsült lepényt a tányérra. Ez a kockázatos rész, ugyanis, ha a tányér nem illeszkedik tökéletesen a serpenyőre, a még lágy, de már átforrósodott massza jobb esetben a főzőlapra, rosszabb esetben a kezünkre folyik. Ha ügyesek vagyunk és megússzuk égési sérülés nélkül, a tányérról csúsztassuk vissza a lepényt a serpenyőbe, és a másik oldalát is süssük meg. A tojás szépen megemelkedik.
Egy serpenyőben olajat hevítünk, és beleöntjük a keveréket. A halas tojást közepesen alacsony lángon, lassan sütjük, míg a széle szépen megsül.
Ekkor jön a mutatvány, mely némi veszély rejt magában, de azért nem kivitelezhetetlen. A serpenyőre egy tányért borítunk, és egy gyors mozdulattal átfordítjuk a félig megsült lepényt a tányérra. Ez a kockázatos rész, ugyanis, ha a tányér nem illeszkedik tökéletesen a serpenyőre, a még lágy, de már átforrósodott massza jobb esetben a főzőlapra, rosszabb esetben a kezünkre folyik. Ha ügyesek vagyunk és megússzuk égési sérülés nélkül, a tányérról csúsztassuk vissza a lepényt a serpenyőbe, és a másik oldalát is süssük meg. A tojás szépen megemelkedik.
Fotó: Getty Images
Címkék: