Könnyű, de mégis laktató spanyol tapas: 15 perc alatt kész a tortilla de atún

Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Ez egy remek recept. Remek, mert könnyen elkészíthető, finom, kiadós és nem utolsó sorban a nemzetközi gasztronómiában való jártasságunkat bizonyíthatjuk vele, ráadásul könnyedén lenyűgözhetjük vendégeinket, akikre váratlanul tör rá az éhség a konyhánkban.

A spanyol bárok tapaskínálatának örökös tagja a tortilla de patatas, vagyis a krumplis tojáslepény, de kistestvére, a tonhalas verzió kevéssé ismert. Inkább afféle otthoni fogás, ami után valóban jólesik a szieszta, mert egyáltalán nem nehezít el.

Salátával diétás, szendvicsként laktató

Tálaljuk salátával. Valenciában például az összetépett római salátát megszórják apróra darabolt paradicsommal, hagymával, sóval, borssal, meglocsolják egy kevés extra szűz olívaolajjal és vörösborecettel.

Az így létrejött alakbarát verzió is remek, de a legjobb, ha szendvicset készítünk belőle majonézzel, vagy ha igazán autentikusak akarunk lenni, egy kevés aiolival, azaz hideg fokhagymakrémmel tálaljuk.

Tortilla de atún

tortilladeatun2

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 6 darab tojás
  • 1 darab tonhalkonzerv (185 g)
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • 2 evőkanál sütéshez való olívaolaj
Recept idők

Elkészítés:

A tonhalat lecsöpögtetjük, villával alaposan összetörjük. A tojásokat felverjük, sózzuk, borsozzuk. A tonhalat a tojásos keverékhez adjuk, alaposan összekeverjük.

Egy serpenyőben olajat hevítünk, és beleöntjük a keveréket. A halas tojást közepesen alacsony lángon, lassan sütjük, míg a széle szépen megsül.

Ekkor jön a mutatvány, mely némi veszély rejt magában, de azért nem kivitelezhetetlen. A serpenyőre egy tányért borítunk, és egy gyors mozdulattal átfordítjuk a félig megsült lepényt a tányérra. Ez a kockázatos rész, ugyanis, ha a tányér nem illeszkedik tökéletesen a serpenyőre, a még lágy, de már átforrósodott massza jobb esetben a főzőlapra, rosszabb esetben a kezünkre folyik. Ha ügyesek vagyunk és megússzuk égési sérülés nélkül, a tányérról csúsztassuk vissza a lepényt a serpenyőbe, és a másik oldalát is süssük meg. A tojás szépen megemelkedik.

Fotó: Getty Images 

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük