![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Pikáns, török bulgursaláta: paradicsompürétől lesz különleges
![török bulgur saláta cover](https://kep.index.hu/1/0/4076/40764/407647/40764733_3110641_f3e395e6740665467eb3a704fea16fa5_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Kicsit csípős, kicsit pikáns ez a könnyed bulgursaláta, amely húsok mellé kiválóan illik.
A bulgur, más néven török búza vagy török rizs, közel-keleti köret, a durumbúza tört változata. A bulgur rostokban, vasban és vitaminokban gazdag, a glikémiás indexe alacsony, így a fogyókúrádba is beillesztheted. Az elkészítése is nagyon egyszerű és gyors, és gyakorlatilag elronthatatlan, csak a bulgur és a víz arányára kell figyelni, ami 1:2.
A bulgur tehát szuper köret, ha húsmentes fogást készítesz, akkor ezt a zöldborsópörköltet készítsd el, de gombócot is gyúrhatsz belőle, amit paradicsommártással tálalj. A bulgurt nemcsak melegen, hanem salátában is eheted, talán a legismertebb a tabbouleh, vagyis a mediterrán bulgursaláta, amelyet rengeteg petrezselyem gazdagít. Ennek egy változata a török bulgursaláta, vagyis a kisir, amelyben jóval kevesebb a petrezselyem, viszont paradicsompürével van összeforgatva. Attól függően, hogy mennyi chilit teszel bele, lehet pikáns, de egészen csípős is.
Török bulgursaláta
![török bulgur saláta recept](https://kep.index.hu/1/0/4076/40764/407647/40764745_75c82c3618b1b86cb7fa6042122db439_wm.jpg)
Hozzávalók 4 adaghoz
- 50 gramm bulgur
- 100 milliliter víz
- 4 szál zöldhagyma
- 1 marék petrezselyem (aprított)
- ízlés szerint menta (friss)
- 2 evőkanál paradicsompüré
- 0.5 darab citrom leve
- 1 kávéskanál chilipor vagy chilipaprika
- 2 evőkanál olívaolaj
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
A bulgurt tegyük egy lábasba, majd öntsük fel forró vízzel. Főzzük közepes lángon 5 percig, majd vegyük le a tűzről, takarjuk le, hagyjuk állni 15 percig, amíg a bulgur megszívja magát és megpuhul.
Miközben puhul, a hagymát szárastul vágjuk vékony karikákra, a petrezselymet és a mentát is aprítsuk fel.
A bulgurt tegyük egy tálba, és keverjük hozzá a paradicsompürét, a citrom levét, az olívaolajat, a chilit. Használhatsz friss, apróra vágott chilipaprikát, én chilikrémet tettem bele, de a por is ugyanolyan jó hozzá. Forgassuk hozzá az újhagymát, a petrezselyemet és a mentát, majd sózzuk, borsozzuk.
Fogyasztás előtt tegyük hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors
Olvasd el ezt is!