Pikáns, török bulgursaláta: paradicsompürétől lesz különleges

török bulgur saláta cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Kicsit csípős, kicsit pikáns ez a könnyed bulgursaláta, amely húsok mellé kiválóan illik.

A bulgur, más néven török búza vagy török rizs, közel-keleti köret, a durumbúza tört változata. A bulgur rostokban, vasban és vitaminokban gazdag, a glikémiás indexe alacsony, így a fogyókúrádba is beillesztheted. Az elkészítése is nagyon egyszerű és gyors, és gyakorlatilag elronthatatlan, csak a bulgur és a víz arányára kell figyelni, ami 1:2. 

A bulgur tehát szuper köret, ha húsmentes fogást készítesz, akkor ezt a zöldborsópörköltet készítsd el, de gombócot is gyúrhatsz belőle, amit paradicsommártással tálalj. A bulgurt nemcsak melegen, hanem salátában is eheted, talán a legismertebb a tabbouleh, vagyis a mediterrán bulgursaláta, amelyet rengeteg petrezselyem gazdagít. Ennek egy változata a török bulgursaláta, vagyis a kisir, amelyben jóval kevesebb a petrezselyem, viszont paradicsompürével van összeforgatva. Attól függően, hogy mennyi chilit teszel bele, lehet pikáns, de egészen csípős is. 

Török bulgursaláta

török bulgur saláta recept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 50 gramm bulgur
  • 100 milliliter víz
  • 4 szál zöldhagyma
  • 1 marék petrezselyem (aprított)
  • ízlés szerint menta (friss)
  • 2 evőkanál paradicsompüré
  • 0.5 darab citrom leve
  • 1 kávéskanál chilipor vagy chilipaprika
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
Recept idők

Elkészítés:

A bulgurt tegyük egy lábasba, majd öntsük fel forró vízzel. Főzzük közepes lángon 5 percig, majd vegyük le a tűzről, takarjuk le, hagyjuk állni 15 percig, amíg a bulgur megszívja magát és megpuhul. 

Miközben puhul, a hagymát szárastul vágjuk vékony karikákra, a petrezselymet és a mentát is aprítsuk fel. 

A bulgurt tegyük egy tálba, és keverjük hozzá a paradicsompürét, a citrom levét, az olívaolajat, a chilit. Használhatsz friss, apróra vágott chilipaprikát, én chilikrémet tettem bele, de a por is ugyanolyan jó hozzá. Forgassuk hozzá az újhagymát, a petrezselyemet és a mentát, majd sózzuk, borsozzuk. 

Fogyasztás előtt tegyük hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek. 

Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Ezt is szeretjük