15 perces, foszlós lepénykenyér házilag: a törökök nem véletlenül szeretik

lepénykenyércover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A török konyha méltán népszerű, gazdagon használják a zöldségeket, jól fűszerezik a húsokat és van a repertoárjukban egy ropogós lepénykenyér, amit magában is élvezet fogyasztani.

A török éttermekben kapható lepénykenyerek kicsit pufik, a tetejük magvakkal van megszórva. Mivel imádom ezeket a mutatós kis lepényeket, megpróbáltam otthon is elkészíteni őket.

Az eredeti receptben tepsiben sülve készülnek, tejjel megkenve, bőségesen megszórva szezámmaggal. Én is megcsináltam már így, majd továbbálmodtam - ezt a verziót szeretném most megosztani a kedves olvasókkal.

Pont gyrost készítettem, és arra gondoltam, milyen jó lenne valami pita- vagy tortillaszerűség, amibe belepakolhatom a húst és a salátákat. Tartva magam a török lepénykenyér receptjéhez, de mégis átvariálva, enyhén kikent olajos serpenyőben sütöttem meg a lepényeket. A sütéstől nem kell félni, egyértelmű, mikor kell megfordítani, a tészta kicsit megemelkedik, ekkor egy spatula segítségével könnyedén átfordítjuk.

Török lepénykenyér

30441827 2337213 f2318fd8a4aa33c0dc2da7cb0be1ebf7 wm

Hozzávalók 10 darabhoz:

  • 50 dekagramm liszt
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 teáskanál
  • 1 deciliter langyos víz
  • 1 tasak száraz élesztő (7 grammos)
  • olaj
Recept idők

Elkészítés:

Az élesztőt és a cukrot a langyos víz felével elkeverjük, 2-3 percig békén hagyjuk.

A lisztet és a sót az ujjainkkal alaposan eldolgozzuk, egy mélyedést készítünk, amibe az élesztős keveréket beleöntjük, mielőtt azonban elkezdenénk a tészta összeállítását, az olajból 2 evőkanálnyit a tál tartalmához adunk. A langyos víz másik felét kéznél tartjuk, gyúrásnál, ha szükséges (az lesz) apránként a tésztához adagoljuk. A tésztát addig gyúrjuk, míg könnyen elválik a kezünktől és a tál falától. A tésztát konyharuhával lefedjük, legalább 30 percig pihentetjük.

Pihenőidő után a tésztát enyhén lisztezett deszkára tesszük, kicsit átdolgozzuk, klasszikus kígyóalakot formázunk belőle, kétujjnyi távolságot tartva daraboljuk fel a tésztakígyót. A darabokból gombócot formázunk, lisztezett deszkára helyezzük a kész gombócokat, majd lefedjük őket, és 10-15 percig nem nyúlunk hozzájuk.

A szép gombócokat lisztezett deszkán vékony lepénnyé nyújtjuk.

A kész lepényeket enyhén kiolajozott serpenyőben, mindkét oldalán aranybarnára sütjük.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük