Édesre és krémesre sült fokhagyma: kenyérre kenve is isteni
A fokhagymán kívül csak olívaolajra és alufóliára van szükség ehhez a recepthez, de ha szeretnéd, zöldfűszerekkel is gazdagíthatod.
Ha a fokhagymarajongók táborát erősíted, mindenképpen készítsd el ezt a triplán fokhagymás receptet! A krémes tészta önmagában is megér egy misét, de roppanós morzsával megkoronázva lesz igazán tökéletes!
A fokhagyma háromféleképpen kerül az ételbe: egyrészt sütve és pépesre törve, másrészt pirítva, harmadrészt a morzsába keverve. Ez a kombináció tökéletes lesz, és hiába a sok-sok fokhagyma, mégsem lesz túl domináns vagy erős az íze: a legnagyobb része sütve kerül a szószba, így inkább édeskés és krémes, egyáltalán nem csípős vagy túlzó.
Készítsük el a sült fokhagymát: melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
A fokhagymafej tetejét vágjuk le, hogy látszódjanak a gerezdek, locsoljunk rá olívaolajat, majd csomagoljuk alufóliába. Tegyük egy tepsire, majd a sütőbe kb. 45 percre, vagy míg teljesen puhák, krémesek nem lesznek a gerezdek. Nyomjuk a puhára sült gerezdeket egy tálba, majd egy villával pépesítsük.
Amíg sül a fokhagyma, a tésztát enyhén sós, lobogó vízben főzzük al dentére, szűrjük le, de a főzővizéből tegyünk félre 1 bögrényit.
Közben készítsük el a fokhagymás morzsát: az olajat forrósítsuk fel egy serpenyőben, majd adjuk hozzá a zúzott fokhagymát. Fél percig pirítsuk, majd adjuk hozzá a pankomorzsát és a sót. 4-5 percig pirítsuk, míg a morzsa aranybarna nem lesz.
Készítsük el a tésztaszószt: a vajat és az olajat melegítsük fel egy lábasban, majd adjuk hozzá a zúzott fokhagymát. Kb. 1 percig pirítsuk, míg illatozni kezd, majd szórjuk rá a lisztet. 1-2 percig kevergetve pirítsuk, majd kezdjük el felönteni a tejjel. Közben folyamatosan keverjük, és addig főzzük, míg besűrűsödik. Ekkor keverjük bele a parmezánt és a pépesített sült fokhagymát is. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd ha túl sűrűnek látjuk, a tészta főzővizével hígítsuk.
Forgassuk egybe a szószt a kifőtt tésztával, majd a fokhagymás morzsával megszórva tálaljuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu