
Sűrű gulyásleves sok hússal: bográcsban készítve az igazi
A gulyásleves a magyar konyha éke, mely bográcsban készítve lesz igazán finom marhahússal és zöldségekkel.
A pásztortarhonya egyszerűen összedobható, klasszikus kedvenc, amit régen a pásztorok gyakran készítettek. A tarhonyás fogásban a hagyományos recept szerint csak kolbászt és szalonnát használtak, de mi most felturbózva, hússal gazdagítottuk az ikonikus ételt.
Azt is mondhatjuk, a pásztortarhonya igazi mindent a fazékba recept. Eredetileg a tarhonya is ugyanabban a bográcsban készül, mint a többi alapanyag, de a leírásban írtak alapján szerintem sokkal könnyebb elkészíteni, főleg akkor, ha most először van szerencséd az ételhez.
Először készítsük elő az alapanyagokat: a krumplit tisztítsuk meg, kockázzuk egyforma méretűre, és öntsünk fel annyi vízzel, amennyi ellepi, így tegyük félre. A hagymát is tisztítsuk meg, és vágjuk finomra. A paprikákat és a paradicsomot is tisztítsuk meg és vágjuk fel tetszés szerint. A szalonnát és a kolbászt is vágjuk fel tetszés szerint. A húst vágjuk egyforma méretű kockákra.
Bográcsban vagy egy nagy lábasban az előkészített szalonnát pirítsuk le a saját zsírján, ha szükséges, adjunk hozzá kevés zsírt. A lepirult szalonnát szedjük tányérra, majd a kisült zsírján pirítsuk le az előkészített kolbászt. Az elkészült kolbászt szedjük tányérra, majd a kisült zsírra dobjuk rá az előkészített húst, és pirítsuk 10-15 percig, közben gyakran forgassuk át. Ezután adjuk hozzá a fűszerpaprikát, sót, borsot és az előkészített zöldségeket (hagyma, paprikák, paradicsom). Körülbelül 4-5 perc múlva keverjük hozzá az előkészített krumplit és a vizet.
Egy másik lábasban kevés olajon pirítsuk le a tarhonyát, majd öntsük fel kétszeres mennyiségű forró vízzel (1000 g), és lefedve főzzük készre, közben sózzuk és gyakran keverjük át.
Amikor a krumpli teljesen megpuhult, akkor keverjük hozzá a lepirított szalonnát, kolbászt és az elkészült tarhonyát.
Az ételt kenyérrel és savanyúsággal kínáljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu