A tökéletes túrós tésztának is megvannak a szabályai

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az egyik legegyszerűbb étel, ami létezik, mégis pokoli mélységekbe süllyedhet és mennyei magasságokba emelkedhet, ha el van rontva, vagy ha jól és főleg jóból van elkészítve.

Mert a túrós tésztánál érvényesül igazán az a közhely, hogy minden, de tényleg minden az alapanyagon múlik. A képen látható túrós tészta is azért készült, mert kaptunk eredeti házi szalonnát, ami annyira jó volt, hogy egy egész fogást körítettünk a témájára. Meg is érdemelte, de kellett hozzá azért a többi szereplő is.

Igenis számít a minőség

Ha a túró száraz és ízetlen, a tészta ragacsos és nem igazán tojásos vagy a tejföl zsírszegény, már leomlik az egész ház szerkezete.

Épp ezért van nálunk úgy, hogy a túrós tészta a piacozós napok ebédje, olyankor úgysincs idő semmi bonyolultra, viszont a legjobb tészta, túró, kis szerencsével a szalonna is összeszedhető bevásárlás közben. 

Ahány ház, annyi szokás

Ha mindez adott, már valóságos művészet elrontani ezt az ételt, de azért nem árt, ha nem fő szét a tészta és ha jó ropogós a szalonna. Sokan szeretik picit átpirítva a tésztát, sőt, van, aki kristálycukrot szór rá a végén, de ezt már csak súgva merem megemlíteni. 

Túrós tészta

turos csusza

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 200 gramm házi szalonna
  • 500 gramm túró
  • 500 gramm soktojásos tészta
  • ízlés szerint tejföl
Recept idők

Elkészítés:

Feltesszük forrni a vizet a tésztának, közben apró kockákra vágjuk a szalonnát. Egy nagy, mély serpenyőbe tesszük, és nagyon alacsony lángon sütjük, hagyjuk, hogy kiolvadjon belőle a zsír, majd lassan ropogósra süljön. Közben a tésztát puhára főzzük, leszűrjük, és a szalonnazsíros, pörcös serpenyőbe tesszük. Átforgatjuk, majd rámorzsoljuk a túrót. Tejföllel, sok-sok tejföllel tálaljuk.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük