Olajban sült édes lepényke – Mazsola és túró dobja fel ezt a hanukai süteményt
Cikkek
Kiadós egytepsis fogás csirkecombbal: kevés munkával készül
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Ropogós
Felismered, milyen gomba van a képen? Ősszel különösen hasznos lehet
Foszlós házi kenyér: tökéletes szendvicsalap
Sütőtökös kölesfelfújt sok mazsolával: őszi desszert a javából
Pirosra sült, szaftos kacsamell: szójaszósz teszi izgalmassá
Így ne tisztítsd soha a késeidet: 3 gyakori hibát mutatunk
A latkesz - a fánk mellett - a Hanuka legjellemzőbb étele. A fény ünnepére készített ételekben az a közös, hogy minden bő olajban sül.
A latkeszt legtöbbször reszelt krumpliból készítik, de mivel az eredete még a krumpli ismertsége előtti időkre nyúlik vissza, akkor még túróval készítették. Az Ibériai-félszigetről érkező zsidók, miután 1492-ben kiűzték őket Spanyolországból, elvitték magukkal ennek a túróból készült palacsintának a receptjét, ami aztán hanukai ünnepi étel is lett.
Ha a hagyományos, krumpliból készült latkesz mellett édes ízekre vágyunk, érdemes ezt kipróbálni, nagyon finom. Ezt a kis sütit is olajban kell sütni, ahogy a többi hanukai fogást is, de kevésbé bő zsiradékban, mint a fánkot. Nem egy diétás étel, de egyszer van ilyen ünnep az évben, nem igaz?
Túrós latkesz
Hozzávalók 6 adaghoz
- 120 gramm túró
- 3 darab tojás
- 2 evőkanál cukor
- 1 csipet só
- 1 kávéskanál sütőpor
- 100 gramm liszt
- sütéshez olaj
- opcionális mazsola
- öntetnek lekvár, méz, joghurt
Elkészítés:
A hozzávalókat tegyük egy tálba és addig keverjük, míg össze nem áll a masszánk. (Ha mazsola is kerül bele, akkor azt előtte áztassuk be.) Egy serpenyőbe tegyünk egy kevés olajat - az is elég, ha csak kikenjük - és forrósítsuk fel. Kanállal szaggassuk bele a túrós keveréket úgy, hogy legyen köztük elég távolság, mert ki fognak terülni. Kicsit lapogassuk el őket.
Vigyázzunk, nagyon hamar sülnek, ha túl gyorsan pirulnak, vegyük lejjebb a hőt. Mindkét oldalukat körülbelül egy percig süssük.
Önmagában is nagyon finom, de tehetünk rá lekvárt, mézet, de joghurttal is érdemes megkóstolni.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors