Lágy túrókrémmel töltött omlós pite a nagyi konyhájából
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Minden háziasszony tarsolyában ott van az az egy-két dobjuk össze típusú sütemény, ami egész egyszerűen szuper finom és megunhatatlan. Amit imád a család, ami minden alkalommal mosolyt csal az arcokra.
Az én Nagymamámnak is van ilyen. Nem is egy. De most csak egyet hozok, egy nagy klasszikust, a túróst. Ő mindig így szokta mondani: csináltam túróst. Semmi sincs ok nélkül, a túrósnak a neve és az elkészítése is egyszerű.
Az íze és az állaga tökéletes. A tésztája kellemesen lágy, harapható pitetészta. A töltelék könnyű, krémes, nem túl édes. Alkalomadtán egy kis kapor is kerül bele.
Kaporral, de anélkül is isteni
Most is akart bele rakni a Mama, de sajnos nem kapott se a piacon, se a maszeknál. Sajnáltam is kicsit a dolgot, mert szeretem nagyon a kapros verziót. Mindig is úgy voltam vele, hogy ez valami különös dolog, amolyan békebeli konyhai forradalom, hogy a finoman édeskés túrókrémbe kapor kerül. Szóval, ha valakinek van kedve, tegyen bele nyugodtan. Igazán különleges lesz úgy.
Ha nem szimpatikus az ötlet, akkor sincs tragédia. A túrós magában is frenetikus, tényleg abbahagyhatatlan.
Nagyi túrósa
Hozzávalók 8 adaghoz
tészta
- 500 gramm liszt
- 150 gramm zsír
- 140 gramm porcukor
- 3 darab tojássárgája
- 1 teáskanál őrölt vanília
- 1 zacskó sütőpor
- 2 deciliter tejföl
töltelék
- 1 kilogramm túró - lágy
- 1 darab tojássárgája
- 3 evőkanál porcukor
- 1 darab citrom reszelt héja
- 1 evőkanál vaj
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a cukorral kikeverjük. A lisztet, az őrölt vaníliát, a sütőport egy tálba mérjük. Hozzáadjuk a zsírt, a tejfölt és a cukros tojást, és jó alaposan összedolgozzuk.
A túrót villával összetörjük, a vajjal, a tojássárgájával, a cukorral és a citrom héjával kikeverjük. Ízlés szerint apróra darabolt kaporral ízesítjük.
A tésztát két részre választjuk. A feleket téglalap alakúra nyújtjuk. A tepsit sütőpapírral béleljük, az egyik lapot belefektetjük. A lapot megkenjük a töltelékkel, majd beterítjük a másik lappal. A fedőlapot megszurkáljuk, egy egész felvert tojással lekenjük, a forró sütőbe toljuk és aranybarnára sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni. Porcukorral megszórva tálaljuk.
Fotó: Pataki-SzabóFruzsi/Sóbors