A legfinomabb túrós-vajas pogácsa receptje: egy tepsivel nem elég belőle

túrós pogácsa cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ne gondold, hogy a pogácsakészítéshez órákig kell a konyhában álldogálnod, vannak könnyebb és gyorsabb receptek is, ez a túrós például ilyen.

A pogácsa és a sajtos rúd olyan sós nassolnivalók, amelyek nélkül biztosan nincs vendégség, de nyugodtan elkészítheted őket egy sima hétköznapra is. A pogácsáról azt gondolhatnád, hogy rengeteg munka van vele, gyúrni, keleszteni, hajtogatni kell, hogy aztán pillanatok alatt elfogyjon. Az a jó hír, hogy vannak olyan receptek, amelyekben a kelesztési időt megspórolhatod.

A túró mindenben finom, a pogácsában is. Ha intenzívebb ízekre vágysz, akkor süss juhtúrósat, de ha tehéntúrót teszel bele, akkor a puhaságot úgy is elérheted. Jól nyomkodd össze a túrót, hogy szinte eggyé váljon a tésztával. 

Túrós pogácsa

túrós pogácsa recept ok

Hozzávalók 6 személyre

  • 250 gramm liszt
  • 250 gramm tehéntúró (félzsíros)
  • 250 gramm vaj
  • 1 darab tojássárgája
  • 15 gramm élesztő (friss)
  • 0.5 evőkanál
  • 1 darab tojás (a kenéshez)
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet és a sót szitáljuk bele egy tálba, majd forgassuk hozzá a villával áttört túrót, a felkockázott vajat, adjuk hozzá a tojássárgáját, és morzsoljuk bele az élesztőt. Gyúrjuk addig, amíg a tészta el nem válik az edény falától. Takarjuk le, majd tegyük a hűtőbe, és pihentessük 20 percig. 

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. 

Ha kivettük, egy lisztezett deszkán nyújtsuk ki vékonyra. Az egyik felét kenjük meg a felvert tojással, majd hajtsuk rá a másik felét. Forgassunk rajta egyet, és ugyanúgy kenjük meg és hajtsuk félbe. Nyújtsuk ki egyujjnyi vastagra, majd pogácsaszaggatóval szaggassuk ki, és tegyük sütőpapírral bélelt tepsire. Kenjük meg a tetejüket tojással, és süssük 12-15 percig. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük