Mutatós rétestorta túróval rétegezve: gyerekjáték az összeállítása
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A nagyi keze által nyújtott rétesnek nincsen párja, de ha épp nincs kedved a nehéz feladattal bíbelődni, akkor használj előrecsomagolt tésztalapokat.
Hidd el, bolti tésztából is ugyanolyan finom lesz a torta, ugyanis nem hagyományosan, feltekerve készül a sütemény, hanem tortaformába kerülnek a vékony lapok.
Érdemes több tölteléket pakolni a rétegek közé, hogy igazán finom legyen a rétes. Nálunk a túrós a nagy favorit, amelyhez mindig anyukám készíti a tésztát, és minden elfogultság nélkül mondhatom, hogy verhetetlen a rétese. Nyáron azonban nincs kedve az embernek sokat bíbelődni a konyhában, ilyenkor jó választás az előrecsomagolt tésztalap. Gyümölcsből sincsen hiány, érdemes a tölteléket megbolondítani valamelyikkel, akár eperrel, ribizlivel, meggyel vagy cseresznyével. Mivel nálunk nem mindenki díjazza a gyümölcsös sütiket, így csak a torta felébe tettem ropogós cseresznyét.
Ha te is abba a típusba tartozol, aki jobban kedveli a tésztát a töleléknél, használj még 1 csomag réteslapot, 3-4 darabot pakolj egymásra, hogy a papírvékony tészta haraphatóbb legyen.
Rétestorta
Hozzávalók 8 szelethez
- 80 dekagramm túró
- 20 dekagramm cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 4 evőkanál tejföl vagy habtejszín
- 8 dekagramm vaj (olvasztva)
- 2 csomag réteslap
- 15 dekagramm cseresznye vagy meggy
Elkészítés:
A túrót tegyük keverőtálba, adjuk hozzá a cukrot, vaníliás cukrot, tejfölt vagy habtejszínt, villával dolgozzuk össze a tölteléket.
A cseresznyét vagy meggyet mossuk meg és magozzuk ki.
A vajat olvasszuk fel.
A tortaformát (26 centiméter átmérőjű) kenjük ki vajjal, majd helyezzünk rá 1 réteslapot - a tészta túllógó széleit hajtogassuk vissza a tésztára, majd tegyünk rá még két réteslapot. A tésztára kanalazzunk a töltelékből, a túróra pakoljunk a gyümölcsből ízlés szerint, majd jöhet ismét 1-2 darab réteslap, utána a töltelék, gyümölcs. Ezt a folyamatot addig ismételjük, míg elfogynak az alapanyagok. Az utolsó tésztaréteget, a tetőt, kenjük meg olvasztott vajjal, majd 180 fokosra előmelegített sütőben 25-35 perc alatt süssük készre.
A tortát kihűlt állapotában szeleteljük fel.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors