Krémes, tejszínes zöldbabfőzelék: így készítve ellenállhatatlan
A régi kedvenc nem a megszokott recept szerint készül. Tejföl helyett tejszín teszi ellenállhatatlanná.
Nyáron rengeteg szuper zöldségnek van szezonja, ilyen az újkrumpli és a zöldbab is. A magas víztartalmú, édeskés burgonyából és a zsenge hüvelyesből isteni köreteket dobhatsz össze, mustáros dresszinggel egybeforgatva mindenképp próbáld ki!
Az öntetbe ecet is kerül, ebből érdemes sherryt választani, de ha nem kapsz ilyet, más enyhe ízűvel is helyettesítheted, mint a rizsecet vagy borecet. A dresszinget nyugodtan kóstold meg, ízlés szerint fűszerezd.
Készítsük el a dresszinget: a salotta- és a fokhagymát hámozzuk meg, majd vágjuk egészen finomra, akár reszeljük le. Keverjünk össze minden hozzávalót.
A zöldbab végeit vágjuk le, ha nagyok, felezzük el.
A krumplik külsejét alaposan dörzsöljük át folyó víz alatt, majd tegyük őket sós, forrásban lévő vízbe. Addig főzzük, míg egy villa bele nem megy a húsukba. Ekkor adjuk hozzá a zöldbabot, azzal együtt is főzzük 1-2 percig.
Szűrjük le a babot és a krumplit, utóbbit még melegen vágjuk félbe. A nagyobb darabokat akár négybe is vághatjuk. Öntsük rá a dresszing egyharmadát, még melegen forgassuk vele egybe, így magába szívja az ízeket.
Ha kihűlt a krumplis alap, adjuk hozzá a finomra vágott petrezselymet és a vékonyra szelt lila hagymát, illetve a maradék dresszinget. Forgassuk egybe, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Tegyük a hűtőbe 1-2 órára, hogy összeérjenek az ízek.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu