Krémes, tejszínes zöldbabfőzelék: így készítve ellenállhatatlan

Tejszínes zöldbabfőzelék cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A régi kedvenc nem a megszokott recept szerint készül. Tejföl helyett tejszín teszi ellenállhatatlanná.

A főzelékek palettáján az egyik legnagyobb kedvenc a zöldbabfőzelék, amelyet fokhagymás rántással vagy tejfölös habarással szokás készíteni. Én most változtattam a bevált recepten, és tejszínnel próbáltam ki, így a főzelék hígabb lett, de ezen könnyen alakíthatsz, ha vastagabb sűrítéssel készíted.

Természetesen az ízek kialakításával is érdemes kísérletezni: a zöldbabfőzelékbe sokan ecetet csorgatnak, hogy legyen egy kis savassága, úgyhogy ha hiányolnád, bátran tegyél bele, vagy egy kis citromlevet. Csombor, tárkony és babérlevél is feldobhatja, ínyencek tárkonyecettel is kipróbálhatják.

Így kínáld

A selymes zöldbabfőzelék sok mindennel kínálható. Jólesik fasírttal, pörkölttel, rántott zöldséggel, főtt tojással, tükörtojással.

Tejszínes zöldbabfőzelék

Tejszínes zöldbabfőzelék ct

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 evőkanál vaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 400 g zöldbab
  • 2 evőkanál liszt
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • víz vagy alaplé szükség szerint
  • 400 ml főzőtejszín
Recept idők

Elkészítés:

A megtisztított hagymát vágjuk finomra.

A vajat olvasszuk fel, majd dobjuk rá a finomra vágott hagymát, és dinszteljük 3-4 percig. Ezután adjuk hozzá a fokhagymát és a zöldbabot.

A főzeléket fűszerezzük sóval, borssal, fűszerpaprikával.

A lisztet is forgassuk hozzá, majd öntsük fel vízzel vagy alaplével (amennyi ellepi).

Miután a bab megpuhult, adjuk hozzá a tejszínt, és forraljuk egybe.

A kész főzeléket petrezselyemmel szórjuk meg. Mellé pörköltet vagy valamilyen fasírtot kínáljunk.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük