A ropogós finomság ajándékba is tökéletes – Illatos fahéjas keksz az ünnepekre
Bár a fahéj az év minden napján használható, mégis a legtöbb háztartásban a karácsonyhoz köthető - íze és illata miatt tökéletes az ünnepi légkör megteremtéséhez.
Közeledik a karácsony. Ilyenkor a legtöbben már lázasan tervezik, milyen ünnepi finomságok kerülnek az asztalra, illetve az ajándékötletelés is javában zajlik. Sokan szeretnek gasztroajándékkal kedveskednek a szeretteiknek, ezek a kis finomságok tényleg szívből, szeretettel készülnek.
A gasztromeglepetések közül a házi bonbonok, likőrök és kekszek a legnépszerűbbek, ezen csemegék nagyon szépen csomagolhatók. Most egy nagyon egyszerűen összedobható kekszet ajánlunk, amit családtagoknak és barátoknak is elcsomagolhatsz. Pakold a ropogtatnivalót mutatós dobozba vagy üvegbe, légmentesen tárolva hetekig megőrzi állagát.
A gyömbéres keksz tésztája finom, porhanyós, remek téli ropogtatnivaló, jólesik meleg teával vagy karamellás tejjel. A keksz tésztájában a gyömbér az úr, de mellette a fahéj is érezteti magát. Ha szeretnéd, a fahéj elhagyható, vagy más melengető téli fűszereket is adhatsz a tésztához, így még izgalmasabb ízben élvezhető.
A lisztet szitáljuk keverőtálba, majd keverjük hozzá a sót, szódabikarbónát, porcukrot, gyömbért és a fahéjat. Ezután adjuk hozzá a lágy vajat, a mézet és a tojást, majd az egészet dolgozzuk össze.
A tésztacipót osszuk 3-4 egyforma méretű darabra, majd nyújtsuk és szúrjuk ki.
A kiszúrt kekszeket helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 8-12 perc alatt süssük készre.
A keksz légmentesen tárolva hetekig megőrzi tökéletes textúráját.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu