Az eredeti bajor karácsonyi stollen receptje: marcipánnal gyúrva lesz a legfinomabb
Németországban nincs ünnep bajor karácsonyi stollen nélkül. Most egy viszonylag egyszerűen összeállítható, marcipános receptet mutatunk.
Ez az ünnepi gyümölcskenyér egy egyszerűen elkészíthető kevert tésztás sütemény, amelybe magvak, aszalt gyümölcsök és étcsokoládé kerül. Nemcsak finom, de rostban is gazdag, így a klasszikus karácsonyi sütemények között még egészségesnek is számít.
Tökéletes választás arra az esetre, ha nem érzed magad elég bátornak egy bonyolultabb kelt tésztás stollen elkészítéséhez, de szeretnéd ahhoz valami nagyon hasonlóval meglepni a családot vagy a vendégeket.
A magvakat és az aszalt gyümölcsöket daraboljuk nagyobb darabokra, és tegyük félre.
Egy tálban keverjük össze a lisztet, a sót, cukrot, a sütőport, a fahéjat, a szerecsendiót és a citromhéjat. Keverjük hozzá a szójaitalt, majd mehet bele az olaj és a vaníliakivonat, végül pedig az étcsoki, a magvak és az aszalt gyümölcsök is.
Kanalazzuk a tésztát sütőpapírral kibélelt hosszúkás sütőformába, simítsuk el a tetejét, tegyük 175 fokra előmelegített sütőbe, és 45-50 perc alatt süssük aranybarnára.
Teljes kihűlés után szeleteljük.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu