Karácsonyi mázas sonka: az ünnepi menü fénypontja

kscover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A szemet gyönyörködtető mázas sonka mustáros mázzal lekenve és szegfűszeggel bolondítva készül. Ha valami különlegessel készülnél az ünnepre, akkor ez a fogás a tökéletes választás!

A nagy karácsonyi lakomán a kacsa- vagy a pulykasült kötelező, de ha újítanál, süss helyettük sonkát. A gusztusos sült mustáros mázzal készül, melyben a pikáns aroma mellett édeskés zamat is helyet kap a juharszirupnak köszönhetően. Hogy még különlegesebb legyen az íze, fahéj és szegfűszeg is kerül rá.

Amire figyelj!

Sonkából mindig kiváló minőségűt vásárolj. A készítésénél légy türelemmel, hogy omlós és szaftos legyen, lassan és hosszú ideig kell sütni. A szeletelést sem szabad elsietni, érdemes pihentetni 30 percet, hogy szépen tudd felszolgálni az ünnepi asztal sztárját.

Ünnepi mázas sonka

ksct

Hozzávalók 6 személyre

  • 3 darab vöröshagyma
  • 1 darab sonka
  • fekete őrölt bors ízlés szerint
  • 1 dl víz
  • 3 evőkanál dijoni mustár
  • 2 darab csillagánizs
  • 4 evőkanál juharszirup
  • 4 evőkanál víz
  • szegfűszeg szükség szerint
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát pucoljuk meg és szeleteljük fel tetszés szerint. A szeleteket terítsük egy magas falú tepsi aljára.

A sonkát fűszerezzük borssal, majd fektessük a hagymákra, majd öntsük rá a vizet (1 dl), és toljuk 140 fokosra előmelegített sütőbe 4 órára.

A dijoni mustárt, csillagánizst, juharszirupot és a vizet öntsük lábasba, és forraljuk egybe.

A sonkát a sütési idő után vegyük ki, ha szeretnénk, a bőrt óvatosan vágjuk le róla, majd gyémánt alakzatban vágjuk be. A gyémánt közepébe szúrjunk szegfűszeget, utána kenjük rá a mustáros mázat.

A sonkát toljuk vissza 200 fokosra előmelegített sütőbe, és süssük pirosra 15-20 perc alatt.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük