
Karácsonyi mázas sonka: az ünnepi menü fénypontja

A szemet gyönyörködtető mázas sonka mustáros mázzal lekenve és szegfűszeggel bolondítva készül. Ha valami különlegessel készülnél az ünnepre, akkor ez a fogás a tökéletes választás!
A nagy karácsonyi lakomán a kacsa- vagy a pulykasült kötelező, de ha újítanál, süss helyettük sonkát. A gusztusos sült mustáros mázzal készül, melyben a pikáns aroma mellett édeskés zamat is helyet kap a juharszirupnak köszönhetően. Hogy még különlegesebb legyen az íze, fahéj és szegfűszeg is kerül rá.
Amire figyelj!
Sonkából mindig kiváló minőségűt vásárolj. A készítésénél légy türelemmel, hogy omlós és szaftos legyen, lassan és hosszú ideig kell sütni. A szeletelést sem szabad elsietni, érdemes pihentetni 30 percet, hogy szépen tudd felszolgálni az ünnepi asztal sztárját.
Ünnepi mázas sonka

Hozzávalók 6 személyre
- 3 darab vöröshagyma
- 1 darab sonka
- fekete őrölt bors ízlés szerint
- 1 dl víz
- 3 evőkanál dijoni mustár
- 2 darab csillagánizs
- 4 evőkanál juharszirup
- 4 evőkanál víz
- szegfűszeg szükség szerint
Elkészítés:
A hagymát pucoljuk meg és szeleteljük fel tetszés szerint. A szeleteket terítsük egy magas falú tepsi aljára.
A sonkát fűszerezzük borssal, majd fektessük a hagymákra, majd öntsük rá a vizet (1 dl), és toljuk 140 fokosra előmelegített sütőbe 4 órára.
A dijoni mustárt, csillagánizst, juharszirupot és a vizet öntsük lábasba, és forraljuk egybe.
A sonkát a sütési idő után vegyük ki, ha szeretnénk, a bőrt óvatosan vágjuk le róla, majd gyémánt alakzatban vágjuk be. A gyémánt közepébe szúrjunk szegfűszeget, utána kenjük rá a mustáros mázat.
A sonkát toljuk vissza 200 fokosra előmelegített sütőbe, és süssük pirosra 15-20 perc alatt.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!