Így készítve lesz a legfinomabb a töltött tojás: tippek az ínycsiklandó töltelékhez
A töltött tojás egyszerűen készül, remekül variálható, mennyei vendégváró, melynek biztos helye van a húsvéti asztalon.
A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, amely a vallási üzenete mellett tavaszköszöntő is egyben. Ilyenkor a legtöbb családban különböző hagyományoknak hódolnak: ezen a napon a tojás is fontos szerepet kap, hisz a folytonos körforgást, termékenységet és a megújuló életet szimbolizálja. Régi hiedelem szerint, ahogyan a tojásból új élet kel, úgy támadt fel Jézus a sírjából.
Az ünnepnapon népszerűek a tojásos fogások, főleg a hidegtálak, illetve a tojásfestés is ősi hagyomány. A pirossal festett tojás Jézus vérét szimbolizálja.
Az egyik legkedveltebb tojásos finomság húsvétkor a töltött tojás, másik nevén a kaszinótojás. A gusztusos étel többféle recept szerint kipróbálható, érdemes régi változatokat és újakat is letesztelni. Mi most egy majonézes töltött tojás receptjét mutatjuk meg, mely az utolsó pillanatban is összedobható. A tölteléket bátran lehet gazdagítani, keverhető hozzá ropogósra sütött hagyma vagy bacon. Ugyanígy a díszítésére is érdemes időt szánni.
A tojásokat tegyük forrásban lévő sós vízbe, főzzük keményre 10-12 perc alatt. Ezután hűtsük ki, majd pucoljuk meg.
A főtt tojásokat hosszában vágjuk félbe, majd kanál segítségével a tojássárgáját távolítsuk el, tegyük keverőtálba.
A tojássárgáját sóval, borssal, Cayenne-borssal, majonézzel és mustárral törjük simára. Ezután habzsák vagy kanál segítségével adagoljuk a krémet a tojásfehérjébe.
Az elkészült tojásokat tálalásig tartsuk hűtőben. Ha szeretnénk, szórjuk meg a tetejét füstölt paprikával, finomra aprított újhagymával, vékonyan szelt retekkel vagy ropogósra sült szalonnakockákkal.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu