
Klasszikus kaszinótojás ünnepi kiadásban – A franciasaláta sem hiányozhat mellőle

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Hagyományos kaszinótojás: vajtól és majonéztől krémes a töltelék
Ropogós

Sütőben sült kenyérpuding: szuper maradékmentő receptet mutatunk

Ropogós, aranybarnára sült feta sajtos tekercs: kész réteslap az alapja

Elronthatatlan joghurtos, epres muffin: csak keverd egybe a hozzávalókat

Mit kezdjünk a szikkadt kaláccsal és a húsvéti sonkával? Maradékfelhasználás okosan

Áfonyás sült zabkása: a rohanós reggelek megmentője
A szilveszteri asztalról nem hiányozhat a kaszinótojás, amelyet nem nagy munka elkészíteni, és sokkal finomabb lesz, mintha készen vennéd.
Kevés nagyobb klasszikust tudok elképzelni, mint a kaszinótojást, amelyet egy időben minden hidegtálon megtalálhattál. Mutatós, és nagyon egyszerűen elkészíthető recept, ünnepekkor érdemes ezt kínálni a vendégeknek. Készítheted magában, és tálalhatod pirítóssal, de remekül illik hozzá a franciasaláta is. Ha szeretnél egy kicsit kísérletezni, akkor próbáld ki ezt az extra változatot, ahol nem elég, hogy a fehérjét bepanírozod és olajban kisütöd, de a tetejére még pirított bacont is tehetsz.
A hagyományos változatnál érdemes minél zsírosabb majonézzel és tejföllel dolgozni, hogy kellemes, krémes állagot kapjon a töltelék. Ha kicsit több időd van, akkor a majonézt is készítsd el házilag.
Klasszikus kaszinótojás

Hozzávalók 4 adaghoz
Kaszinótojás:
- 4 darab tojás (L-es)
- 1 evőkanál majonéz
- 1 kávéskanál mustár
- 40 gramm vaj (puha)
- 1 csipet szerecsendió
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Franciasaláta:
- 250 gramm franciasaláta-keverék
- 2 evőkanál majonéz
- 1 kávéskanál mustár
- 2 evőkanál tejföl
- 1 kávéskanál citromlé
- 1 kávéskanál porcukor
- 1 csipet szerecsendió
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
A tojásokat főzzük keményre, itt találsz szuper módszert a főzésre és a pucolásra is. Ha megpucoltuk a tojásokat, vágjuk félbe, és óvatosan vegyük ki a sárgájukat.
A franciasaláta-keveréket kevés sós vízben főzzük puhára, nagyjából 10-12 perc alatt, majd szűrjük le.
Egy tálban keverjük össze a puha vajat, a majonézt, a mustárt, a tojások sárgáit, tegyünk bele egy csipet szerecsendiót, sózzuk, borsozzuk. Töltsük vissza a tojások fehérjéibe a krémet.
Készítsük el a majonézes szószt is. A majonézt, a tejfölt, a mustárt, a citromlevet, a porcukrot keverjük össze, tegyünk hozzá egy csipet szerecsendiót, sózzuk, borsozzuk, majd óvatosan forgassuk össze a zöldségkeverékkel. Tegyük a tojások mellé, majd rakjuk hűtőbe néhány órára, hogy az ízek összeérjenek.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors