Hogyan készül az egyszerűsített házi vadas? Sertéshúsból is isteni

vadas - cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A vadasnak azért áll neki olyan ritkán az ember, mert hosszadalmasnak érzi a folyamatot: ezt egyszerűsíti le ez a recept.

A klasszikus vadas az egyik legjobb dolog a világon, de hosszas előkészítést, tervezést és pácolást igényel. Olyasmi, amit rohanós hétköznapon az ember csak évente párszor készít el, akármennyire is szereti.

Expressz vadas

Ez a gyorsított verzió viszont simán belefér egy élhető vasárnapba, nem kell vele sokat szöszmötölni, hiszen a pácolást elhagyjuk, a főzési időt - mivel sertést használunk - lerövidítjük és még a mártást sem főzzük meg külön, egyszerűen csak leturmixoljuk. Ha ez a vadas nem is olyan, amit a nagymamánk csinált, mégis egy nagyon-nagyon kedves és kényeztető étel, amitől mindenki boldog lesz. 

A zöldségeket mindenki válogassa hozzá kedve szerint: van, aki több zellerrel és kevesebb répával, más fordítva szereti. A zöldségek mind főhetnek együtt a hússal, de nem muszáj mindet beletenni a mártásba, csak amit szeretünk. 

Vadas sertéshúsból

vadas - ajanlo

Hozzávalók

A húshoz

  • 1 kilogramm sertéshús (comb és lapocka vegyesen)
  • 4 darab sárgarépa
  • 2 darab fehérrépa
  • 0.5 gumó zeller
  • 100 gramm szalonna
  • 2 evőkanál borókabogyó
  • ízlés szerint
  • 3 darab babérlevél

A mártáshoz

  • 2 deciliter tejföl
  • 0.5 darab citromlé
  • 1 kiskanál mustár
Recept idők

Elkészítés:

A szalonnát kis kockákra vágjuk, egy nagy lábos alján kiolvasztjuk belőle a zsírt. A húst felkockázzuk, a zsíron megpirítjuk. Hozzáadjuk a megpucolt, de egészben hagyott zöldségeket és fűszereket, felöntjük vízzel vagy alaplével úgy, hogy félig ellepje, és alacsony lángon rotyogtatva főzzük, míg meg nem puhul a hús. Ekkor kihalásszuk a zöldségeket, és a tejföllel külön leturmixoljuk. Mustárral és citromlével ízesítjük. A mártást ízlés szerint a húson vagy amellett tálaljuk.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük