Immunerősítés on: sűrű, krémes vadrizses leves, amely telis-tele van zöldségekkel
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Egy igazán laktató, krémes leves, amely a hideg, borús napokba is hoz egy kis melegséget. Készíthetjük húsmentesen vagy húsosan, a végeredményen nem változtat semmit.
A vadrizs egy nagyon érdekes, mégis keveset használt alapanyag. Valójában semmilyen kapcsolata nincsen a rizzsel, ez egy termesztett fűféle, amely tápanyagban és vitaminokban gazdag. Ráadásul az összes aminosavat tartalmazza, ezért tökéletes fehérjeforrás.
A vadrizs nem lesz puha, ragacsos, nem fog összeállni, picit keményebb és pergősebb marad. Előfőzve érdemes használni, kb. 40-50 perc alatt fő teljesen puhára, úgyhogy amíg készül, addig nekiállhatunk a leves elkészítésének: dinszteljük meg a zöldségeket, süssük meg a csirkemellet.
A tejtől és a vajtól lesz igazán krémes, lágy ez a leves, ugyanis ezekkel készül a sűrítése. Ha húsmentesre szeretnénk készíteni az ételt, akkor csak annyi a dolgunk, hogy kihagyjuk a csirkemellet, a folyamatok és a mennyiségek nem változnak.
Krémes, vadrizses leves
Hozzávalók 8 adaghoz
- 6 bögre alaplé (zöldség vagy hús)
- 1 bögre vadrizs
- 225 gramm csiperkegomba
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 darab répa
- 2 darab zellerszár
- 1 darab vöröshagyma
- 1 darab babérlevél
- ízlés szerint só, bors, chili
- 3 evőkanál vaj
- 0.25 bögre liszt
- 1.5 bögre tej
- 2 marék kelkáposzta
- 500 gramm csirkemellfilé
Elkészítés:
1. A vadriszt átöblítjük és feltesszük főni. Elég, ha gyöngyözik a víz, nem kell nagyon forrnia, kb. 45 perc alatt megfő.
2. Kockázzuk össze a csirkemellet és a vöröshagymát, olívaolajon kezdjük el dinsztelni, amíg a husi ki nem fehéredik. Adjuk hozzá az összevágott zellert, répát, gombát, a lereszelt fokhagymát. Kb. 5 percig dinszteljük.
3. Öntsük fel az alaplével a zöldségeket és a húst, rakjuk bele a fűszereket, babérlevelet. Ha minden zöldség megpuhult, mehet bele a vadrizs is.
4. Készítsük el a sürítést: olvasszuk fel a vajat, szórjuk bele a lisztet, keverjük el csomómentesre, majd fokozatosan adjuk hozzá a tejet. Folyamatosan kevergetve főzzük, amíg a tej besűrűsödik.
5. Adjuk hozzá a sürítést és a kelt a leveshez, sózzuk, borsozzuk, ha még szükséges. Forrástól számított 2-3 percig főzzük.
Fotó: Shutterstock