![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Nagyon foszlós, édes-sós húsvéti zsemlék kalács helyett
![zsemle2](https://kep.index.hu/1/0/3235/32355/323551/32355153_2481071_878e76effa11f438295527d14653cbd8_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Van valami megmagyarázhatatlanul jó érzés abban, hogy ezeket a zsemléket szét kell húzni, mint a buktákat.
Valójában ez nem húsvéti zsemle, hanem egy szimpla péksütemény, amit az angol nyelvű szakirodalom "dinner rolls" vagy "pull apart rolls", azaz vacsora zsemle vagy széthúzós zsemle néven emleget.
Azért gondoljuk mégis szuper megoldásnak a húsvéti asztalra, mert épp olyan foszlós, édeskés állaga van, mint a kalácsnak, és biztosak vagyunk benne, hogy nem mindenkinek van kedve a fonogatáshoz. Ebből a tésztából elég kis golyókat formálni, egymás mellé lerakosgatni, majd megsütni.
Vajas-tejes zsemle
![zsemle](https://kep.index.hu/1/0/3235/32355/323551/32355163_3f9c0ed5b9e05fc7363a3e2a35397fa2_wm.jpg)
Hozzávalók 15 darabhoz
- 3 deciliter tej
- 1 tasak élesztő
- 500 gramm liszt
- 1 evőkanál cukor
- 1 teáskanál só
- 2 evőkanál vaj
- 1 darab tojás (kenéshez)
Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot és az élesztőt, nagy tálba öntjük, majd hozzákeverjük a lisztet és a sót. Elkeverjük, majd ha összeállt, a vajat is hozzáadjuk. Lágy, rugalmas, de nem ragacsos tésztát gyúrunk belőle, letakarva hagyjuk a kétszeresére kelni.
Amikor megkelt, egy szögletes tepsit kikenünk vajjal, vagy kibélelünk sütőpapírral. A tésztából kis gombócokat gyúrunk, és ezeket letesszük szorosan egymás mellé. Letakarjuk, további fél órát kelni hagyjuk, közben a sütőt előmelegítjük 200 fokon.
Ha a gombócok megkeltek, lekenjük őket egy felvert tojással, majd a sütőbe csúsztatjuk a tepsit. 15-20 perc alatt sülnek majd aranyszínűre.
Fotók: Ács Bori/Sóbors
Olvasd el ezt is!