Habkönnyű, édes kölesfelfújt: a rizskoch rostdús kiadása
Belül krémesre, kívül aranybarnára sül, édes és isteni a kölesfelfújt, amely a tojáshabtól lesz légies.
A felfújtak eredetileg a francia konyha nagy kedvcei, közös jellemzőjük a könnyű, levegős tészta. Sütheted édes vagy sós változatban, és számos izgalmas töltelékkel gazdagíthatod. A sajtos, sonkás, krumplis, gyümölcsös, mákos vagy csokis mellett a búzadarás változatot is feltétlenül kóstold meg!
Először tulajdonképpen egy sűrű tejbegrízt kell készíteni, az lesz a sütemény alapja, amit érdemes citromhéjjal, vaníliával gazdagítani, sőt, akár mazsolát is keverhetsz hozzá. A kész desszertet kínálhatod lekvárral, gyümölcs- vagy csokiöntettel.
Egy közepes tepsiben vagy négy szufléformában is megsütheted.
A tejet öntsük egy lábosba, és kezdjük melegíteni. Szórjuk hozzá a cukor felét, és adjuk hozzá a darát, majd főzzünk belőle sűrű tejbegrízt. Húzzuk le a tűzről, és hagyjuk hűlni.
Közben a tojásokat válasszuk óvatosan ketté. A sárgákat a maradék cukorral, a vaníliás cukorral, a csipet sóval és a vajjal keverjük ki, majd adjuk hozzá részletekben a tejbegrízt, és reszeljük hozzá a citromhéjat. Végül forgassuk hozzá a kemény habbá vert tojásfehérjét.
A szufléformákat kenjünk ki vajjal, és szórjuk meg kekszmorzsával, majd egyengessük bele a grízes keveréket. Toljuk forró sütőbe, és 180 fokon süssük meg 20-30 perc alatt. Akkor jó, ha a tésztába szúrt tűt üresen húzzuk ki.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu