Isteni kenyérfelfújt aszalt gyümölcsökkel: szikkadt péksütiből a legjobb

kenyerfelfujt
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Bármilyen péksütivel és gyümölccsel működik ez a recept, bátran variáld a kamrád függvényében.

Ha túl sok lett a kenyér, kifli vagy zsemle, és nem tudsz mit kezdeni a szikkadt pékáruval, ki ne dobd! Készíts belőle isteni felfújtat! Édes, fűszeres tejjel és gyümölcsökkel összekeverve, a sütőben összesütve mennyei desszert születik belőle. 

Minél szárazabb a péksüti, annál jobban megszívja magát, de természetesen frissből is elkészítheted a felfújtat. Az aszalt gyümölcsöket is bátran variáld, mazsolával, vörös áfonyával, barackkal is tökéletes, de kandírozott citrushéjakat is keverhetsz bele.

Ha inkább valami sósra vágysz, cukor helyett sonkával és sajttal gazdagítsd a tejes-tojásos alapot, ehhez itt találsz egy szuper receptet

Aszalt gyümölcsös kenyérfelfújt

kenyerfelfujt2

Hozzávalók 6 adaghoz

Alap:

  • 14 szelet szikkadt toastkenyér
  • 200 g aszalt gyümölcs vegyesen

Öntet:

  • 3 db tojás
  • 370 ml tej
  • 250 ml tejszín (30%-os)
  • 40 g vaj
  • 100 g cukor
  • 1 tk fahéj
  • 1 tk vaníliakivonat

Pluszok:

  • 30 g vaj (a tetejére)
  • porcukor (a szóráshoz)
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

A kenyeret vágjuk kb. 2-3 centis kockákra.

A tojást verjük fel egy tálban, majd adjuk hozzá a tejet, tejszínt, olvasztott vajat, cukrot, fahéjat, vaníliát. Adjuk hozzá a kenyérkockákat és az aszalt gyümölcsöket, hagyjuk benne állni 2-3 percig.

Öntsük az egészet egy kb. 2,5 liter űrtartalmú jénaiba/sütőtálba, a gyümölcsöket próbáljuk meg picit lejjebb nyomkodni, hogy ne a tetején legyenek.

A tetejére olvasszuk meg a vajat, öntsük rá, majd toljuk az egészet a sütőbe 25-30 percre, vagy míg a teteje aranybarna nem lesz.

Porcukorral meghintve kínáljuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük