Így készül a tökéletes cukrászkrém: torták, piték és pohárdesszertek alapja lehet
A selymes vaníliás krém tökéletesen illik pitetésztához, piskótához, és még poharas desszertek készítésénél is érdemes kipróbálni.
A Nanaimo-szelet a világ egyik legfinomabb édessége: az alapja kókuszos-diós keksz, amelyre habos vaníliakrém kerül, majd az egészet csokimáz borítja. A nevét egy kanadai város után kapta, elméletileg Nanaimóban készítették először ezt a desszertet.
Bár sütés nélkül készül, kicsit becsapós, nem egy 2 perces édességről van szó. Az alapba ugyanis tojás is kerül, így azt vízgőz felett kell hőkezelni egy kevés ideig. Az is nagyon fontos, hogy minden réteg teljesen kihűljön, mielőtt rákerülne a következő, különben könnyedén megolvadhat a vaníliás-vajas krém.
Az eredeti receptekben a krém „custard powder”-rel készül, vagyis főzés nélküli vaníliás pudingporral. Ennek megfelelően használhatsz hőkezelést nem igénylő krémporokat is, de még egyszerűbb dolgod lesz, ha tejporból állítod össze a krémet, és adsz hozzá egy kevés vaníliakivonatot is.
Béleljünk ki sütőpapírral egy 20x20 centis tepsit/jénait, így könnyű lesz kiemelni a desszertet.
A vajat olvasszuk meg egy hőálló tálban, majd keverjük bele a cukrot, kakaót és a sót. A tojást verjük fel, majd vékony sugárban csurgassuk a vajas keverékhez, közben kevergessük. Tegyük a keveréket vízgőz fölé, majd folyamatos kevergetés mellett főzzük, míg besűrűsödik. Vegyük le a tűzről, majd keverjük bele a darált kekszet, a kókuszreszeléket és a finomra vágott diót.
A masszát borítsuk az előkészített tepsibe, oszlassuk el benne, nyomkodjuk bele. Tegyük hidegre, míg készül a krém.
A tejport keverjük csomómentesre a tejszínnel. Adjuk hozzá a puha vajat, a porcukrot és a vaníliát, majd robotgéppel verjük, míg habos és krémes nem lesz.
A kész krémet oszlassuk el a kihűlt tésztán, majd tegyük vissza a hűtőbe. Várjunk, míg teljesen hideg lesz (akár a fagyasztóba is tehetjük), különben a meleg csoki megolvasztja.
A csokit tördeljük össze, majd a vajjal együtt olvasszuk meg vízgőz felett. Picit várjunk, míg hűl, de még folyós, és oszlassuk el a krém tetején.
Tegyük hűtőbe pár órára, mielőtt szeletelnénk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu