Káprázatos házi körtelekvár: a vaníliától édes és illatos

5
Nyomtatás
kortelekvar
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A tél számtalan szépséget rejt magában, legyen szó akár természeti, akár gasztronómiai élményekről. Ennek apropóján egy házi körtelekvárreceptet mutatunk most, amit pofonegyszerű elkészíteni.

A lekvárfőzés nem feltétlenül csak nyári elfoglaltság, hiszen télen is beszerezhetők olyan gyümölcsök, amelyekből kedvünkre készíthetünk zamatos kenyérre valót.

Ez alkalommal a körtére esett a választásunk, ami, annak magas pektintartalma miatt, önmagában is nagyon sűrű és krémes állagúra fő majd. Ebbe a különleges változatba ráadásul egy kis vanília és fahéj is kerül majd.

Vaníliás körtelekvár

kortelekvar

Hozzávalók 1 kis befőttesüveghez

  • 400 g körte
  • 150 g kristálycukor
  • 2 tk. citromlé
  • 0.5 tk. vaníliakivonat
  • 0.25 tk. fahéj
Recept idők

Elkészítés:

A körtéket hámozzuk meg, magozzuk ki, majd vágjuk kisebb kockákra.

A felkockázott körtét, a cukrot, a citromlevet, a vaníliakivonatot és az őrölt fahéjat tegyük bele egy közepes méretű lábasba, és közepes, majd alacsony lángon kezdjük el melegíteni.

Időként keverjük meg a hozzávalókat, nehogy leégjen. 

Forraljuk fel a keveréket, majd csökkentsük a lángot és főzzük tovább kb. 15-20 percig.

A körte szép lassan krémes állagúvá fog válni, függően attól, hogy mekkora darabokra vágtuk.

Amikor már szépen kezd besűrűsödni a lekvár, vegyük le a tűzről és pár percig pihentessük, mielőtt steril üvegekbe töltenénk.

Utána zárjuk le és tegyük hűvös helyre. Az eltett lekvár akár 1,5 évig is eláll.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon