
Pofonegyszerű egreslekvár házilag: citromosan a legjobb
Az egres egy méltatlanul elfeledett, fanyar ízű gyümölcs, amelyből rengeteg finomságot lehet készíteni. Ezúttal egy lekvárreceptet mutatunk, ami akár ajándéknak is kiváló!
A lekvárfőzés nem feltétlenül csak nyári elfoglaltság, hiszen télen is beszerezhetők olyan gyümölcsök, amelyekből kedvünkre készíthetünk zamatos kenyérre valót.
Ez alkalommal a körtére esett a választásunk, ami, annak magas pektintartalma miatt, önmagában is nagyon sűrű és krémes állagúra fő majd. Ebbe a különleges változatba ráadásul egy kis vanília és fahéj is kerül majd.
A körtéket hámozzuk meg, magozzuk ki, majd vágjuk kisebb kockákra.
A felkockázott körtét, a cukrot, a citromlevet, a vaníliakivonatot és az őrölt fahéjat tegyük bele egy közepes méretű lábasba, és közepes, majd alacsony lángon kezdjük el melegíteni.
Időként keverjük meg a hozzávalókat, nehogy leégjen.
Forraljuk fel a keveréket, majd csökkentsük a lángot és főzzük tovább kb. 15-20 percig.
A körte szép lassan krémes állagúvá fog válni, függően attól, hogy mekkora darabokra vágtuk.
Amikor már szépen kezd besűrűsödni a lekvár, vegyük le a tűzről és pár percig pihentessük, mielőtt steril üvegekbe töltenénk.
Utána zárjuk le és tegyük hűvös helyre. Az eltett lekvár akár 1,5 évig is eláll.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu