Vasárnap köret, hétfőn irodai ebéd - pirított zöldséges kuszkusz
Zöldséges kuszkusz saláta
Cikkek
Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom
Pihe-puha orosz almatorta: alig valamiből készül
Ropogós
Szénhidrátcsökkentett lenmagos kenyér: ketogén diétába is szuper
Aranybarnára sült koreai zöldséges palacsinta: eteti magát, olyan finom
Csodaszép csokis-céklás kuglóf: álompuha, szaftos és rostban gazdag
Lassú tűzön főtt német gulyás: a gazdag, paprikás szósz a titka
6 finomság stressz ellen: cseréld a kávét matcha teára
Egy izmosabb, jól átgondolt saláta hétköznapokon simán beválik egy könnyű ebédnek is. Na, de ki ér rá hétköznap salátát kotyvasztani ebédre? Senki, de nem is kell, mert szerencsére vannak olyan kompozíciók, amiknek külön jót tesz, ha egy kicsit állnak, hogy összeérjenek az ízei, így másnapra még finomabbak lesznek.
Az igazán jó salátákban nemcsak az ízek, hanem a színek és az állagok is harmóniában vannak. Jelenjen most meg lelki szemeink előtt a pergős kis kuszkusz bogyók darás állaga, hozzá a sült zöldségek ropogós konzisztenciája. Mellé pirított mogyoró harapóssága, és akkor az ízekre még ki sem tértünk.
Mint a legtöbb saláta, ez is kissé anyag- és munkaigényes. Mármint nem úgy, mint egy almás rétes, de azért mégis. Meg kell tisztítani, és fel kell vágni a kockára zöldségeket, aztán két részletben le kell pirítani (ügyelve rá, nehogy párolódni kezdjenek), el kell készíteni a kuszkuszt, cserében viszont egy komplett egytálételt kapunk.
Vasárnap köret, hétfőn ebéd
Vasárnap simán megállja a helyét köretként, hétfőn pedig, ami maradt, dobozba zárva magunkkal vihetjük finom munkahelyi ebédnek. Még melegíteni sem kell. Csak arra vigyázz, hogy a magvakat külön csomagold, különben elvész a roppanósságuk.
Pirított zöldséges kuszkusz saláta
Hozzávalók 6 adaghoz
- 50 dekagramm kuszkusz
- 1 darab piros kaliforniai paprika
- 1 darab zöld kaliforniai paprika
- 1 darab cukkini
- 2 csomag petrezselyemzöld
- 2 fej lilahagyma kisebb
- 2 evőkanál pirított földimogyoró
- 1 csipet só, bors, chili
- 1 evőkanál balzsamecet az öntethez
- 1 deciliter olívaolaj az öntethez
- 2 teáskanál méz az öntethez
- 2 gerezd fokhagyma az öntethez
- olaj a sütéshez
- 1 csomag friss bazsalikom
Elkészítés:
1. A felaprított zöldségeket bő forró olajban aranybarnára sütjük adagonként, hogy egyszerre ne legyen túl sok az edényben, majd papírtörlőre szedjük és leitatjuk a felesleges olajat.
2. A kuszkuszt én úgy szoktam csinálni, mint a rizst, azaz kis olívaolajon megpirítom, sót keverek bele, és felöntöm forró alaplével, hogy kb egy ujjnyi legyen a kuszkusz fölött, elkeverem és 200 fokos sütőbe rakom lefedve.
3. Még 5 percig megy a sütő, aztán lekapcsolom és bennehagyom bármeddig, de legalább 15-20 percig. Ha kész, a kuszkuszt kézzel össze kell morzsolni!! Finnyásak csinálhatják villával is.
4. Összekeverem a sült zöldségekkel, a mézes-balzsamecetes öntettel, és a sok zöldfűszerrel. Igazából ezt picit állni kell hagyni, akkor az igazi, ha van ideje összeérni.Tálaláskor a durvára vágott, pirított mogyorót a tetejére szórjuk.