Cézár-saláta szardellás öntettel: nem az eredeti, de az egyik legfinomabb
Cézár-saláta néven fut itthon szinte minden, amiben van pirított kenyérkocka
Tepsiben sül a négyszögletes, vastag tésztás szicíliai pizza, amely nem csak ebben különbözik a nápolyitól, a feltétje is különleges.
Legtöbbször szardella kerül rá, de sok receptben nem csak feltétként szerepel az olajos hal, hanem a paradicsomszószba is belefőzik. A másik izgalmas hozzávaló a ropogós zsemlemorzsa, a nyúlós mozzarella helyett ez borítja a pizza tetejét.
Bár több részfolyamatból áll az elkészítése, egyik sem bonyolult, csak egy kevés időt kell rászánni. A tészta viszonylag sokáig kel, úgy lesz igazán foszlós és levegős, de míg pihen, addig megfőzheted a szószt, aztán már csak össze kell állítanod az autentikus szicíliai pizzádat.
Készítsük el a tésztát: a langyos vízbe keverjük bele a cukrot, majd szórjuk bele az élesztőt. Tegyük félre 10 percre.
A lisztet és a sót keverjük egybe. Adjuk hozzá a felfutott élesztőt és az olívaolajat, majd géppel vagy kézzel dagasszuk ki a tésztát. Akkor jó, mikor rugalmas és egynemű. Tegyük a tésztát egy kiolajozott tálba, fedjük le, majd tegyük félre 1-2 órára, míg a duplájára nem nő.
A kelesztési idő alatt készítsük el a szószt: a hagymát pucoljuk meg, vágjuk hajszálvékony szeletekre.
Forrósítsunk olívaolajat egy serpenyőben, dobjuk rá a hagymát, dinszteljük puhára. Keverjük hozzá a zúzott fokhagymát is. 1 perc után borítsuk rá a paradicsomot, sózzuk, oregánóval ízesítsük. Vegyük alacsonyra a lángot, majd 30 percig főzzük.
Közben a zsemlemorzsát pirítsuk meg egy száraz serpenyőben.
Olajozzunk ki vékonyan egy 25x40 centis tepsit, borítsuk bele a tésztát, majd húzzuk szét a kezünkkel, nyomkodjuk a tepsibe, hogy befedje a felületét. Fedjük le a tepsit, majd tegyük félre fél órára.
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.
A szardellát osszuk szét a tésztán, majd kanalazzuk rá és oszlassuk el a paradicsomszószt. Szórjuk rá a parmezánt, majd a pirított zsemlemorzsát, végül az oregánót. (Ha szeretnénk, olívabogyót.) Locsoljuk meg egy kevés olívaolajjal.
Toljuk a sütőbe 25 percre, míg a tészta alja aranybarna lesz, a morzsa pedig ropogós.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu