Vegán méz 4 hozzávalóból: ezt kisbabák is biztonsággal ehetik

8
Nyomtatás
Vegan-mez-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ez a vegán méz nemcsak kinézetében, de ízében is olyan, mintha méhek készítették volna: szuper alternatíva mindössze 4 hozzávalóból!

A vegán méz egy nagyon egyszerűen készülő és elronthatatlan édesítő, gyakorlatilag egy sűrűre főzött szirup, amelynek mézes íze a hozzávalók kombinációjából adódik. Az alapja legtöbbször valamilyen gyümölcslé. Én ebben az esetben 100 százalékos almalevet használtam: ez nemcsak a kellemes gyümölcsös alapízért felel, hanem az édesítő vegyes virágmézre hasonlító borostyánszínét is adja.

Ehhez jön a cukor és a juharszirup: elkészülés után utóbbitól kapja a keverék a mézes ízét, ám itt még nem ér véget a hozzávalók sora. Az i-re a narancskivonat teszi fel a pontot, amely igazán gazdaggá teszi az összhatást. Ezt egyébként más virágok vagy fűszernövények kivonataival is helyettesítheted, így levendulás, vaníliás vagy éppen gyömbéres hamis mézet is készíthetsz.

Vegán méz

Vegan-mez

Hozzávalók 3 decihez

  • 250 ml almalé
  • 250 g kristálycukor
  • 50 ml juharszirup vagy agávészirup
  • 0.5 tk. narancskivonat
Recept idők

Elkészítés:

Tegyünk minden hozzávalót egy kisebb edénybe, forraljuk fel, és addig kevergessük, amíg a cukor el nem olvad.

Alacsony/közepes hőfokon főzzük 25-30 percig: akkor van készen, ha a keverék sűrű, szirupos állagú és szép borostyánszínű lesz. Vigyázzunk, ne főzzük túl, mert kihűlés után nagyon sűrű lesz. A legkönnyebben úgy ellenőrizhetjük, hogy egy kanalat mártunk a még rotyogó szirupba, lecsepegtetjük, és hagyjuk kihűlni. Ha mézre emlékeztető az állaga, akkor levehetjük a tűzről.

Öntsük tiszta befőttesüvegbe, hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, csavarjuk rá az üveg tetejét, és elfogyasztásig hűtőben tároljuk. Ugyanúgy használjuk, ahogy a mézzel tennénk.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon