Selymes paradicsomos rizottó színes zöldségekkel gazdagítva - Így készítve teljesen vegán

Vegán paradicsomos “rizottó”
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ugyan sokaknak vannak rossz tapasztalatai, de a jól elkészített rizottó a maga egyszerűségében és selymességében tökéletes fogás, még akkor is, ha csak előételként funkcionál.

Aki nem, vagy rosszul ismeri, nem biztos, hogy a kedvence, márpedig a jól elkészített rizottó igen finom és laktató fogás. Semmi más nem szükségeltetik hozzá, mint jó minőségű rizottórizs, megfelelő alapanyagok, valamint egy adag türelem.

A rizottó főleg Észak-Olaszországban elterjedt fogás, ott az előételek között szerepel, ahogy a magyarországi olasz éttermek étlapjain is. A rizottó legtöbbször hús nélkül, kevés hozzávalóval készül, sokszor csak valamilyen idényzöldséggel gazdagítják. Ez a változat igazi őszi kavalkád, amely paradicsomos alapra kerül.

Vegán paradicsomos rizottó

Vegán paradicsomos “rizottó” recept

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 6 darab szárított paradicsom (olajos)
  • 3 evőkanál passata (passzírozott paradicsom)
  • 250 gramm rizottórizs
  • 750 milliliter víz
  • 3 darab gomba
  • 1 darab padlizsán
  • 1 darab cukkini
  • 10 darab koktélparadicsom
  • 1 teáskanál oregánó (szárított)
  • 1 teáskanál bazsalikom (szárított)
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
Recept idők

Elkészítés:

A felaprított hagymát és fokhagymát pároljuk üvegesre egy kevés olívaolajon, majd mehet bele a csíkokra vágott szárított paradicsom és a passzírozott paradicsom is. Sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük, 5 percig rotyogtassuk. Jöhet a rizottórizs, amit alaposan forgassunk át a paradicsomos alappal, majd folyamatosan, kis mennyiségekben öntsük hozzá a vizet. Mindig akkor pótoljuk a folyadékot, amikor már a rizs az előző adagot magába szívta.

Közben száraz serpenyőben külön pirítsuk le a felkockázott gombát, padlizsánt és cukkinit is. Miután a rizs megpuhult, tálalás előtt keverjük hozzá a lepirított zöldségeket és a negyedekbe vágott koktélparadicsomokat is.

Érdemes kipróbálni még több vegán rizottóreceptet, például ezt a karalábés-gombás verziót.

Fotó: Street Kitchen

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!

Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek. 

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Ezt is szeretjük