Selymes paradicsomos rizottó színes zöldségekkel gazdagítva - Így készítve teljesen vegán

Vegán paradicsomos “rizottó”
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Ugyan sokaknak vannak rossz tapasztalatai, de a jól elkészített rizottó a maga egyszerűségében és selymességében tökéletes fogás, még akkor is, ha csak előételként funkcionál.

Aki nem, vagy rosszul ismeri, nem biztos, hogy a kedvence, márpedig a jól elkészített rizottó igen finom és laktató fogás. Semmi más nem szükségeltetik hozzá, mint jó minőségű rizottórizs, megfelelő alapanyagok, valamint egy adag türelem.

A rizottó főleg Észak-Olaszországban elterjedt fogás, ott az előételek között szerepel, ahogy a magyarországi olasz éttermek étlapjain is. A rizottó legtöbbször hús nélkül, kevés hozzávalóval készül, sokszor csak valamilyen idényzöldséggel gazdagítják. Ez a változat igazi őszi kavalkád, amely paradicsomos alapra kerül.

Vegán paradicsomos rizottó

Vegán paradicsomos “rizottó” recept

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 6 darab szárított paradicsom (olajos)
  • 3 evőkanál passata (passzírozott paradicsom)
  • 250 gramm rizottórizs
  • 750 milliliter víz
  • 3 darab gomba
  • 1 darab padlizsán
  • 1 darab cukkini
  • 10 darab koktélparadicsom
  • 1 teáskanál oregánó (szárított)
  • 1 teáskanál bazsalikom (szárított)
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
Recept idők

Elkészítés:

A felaprított hagymát és fokhagymát pároljuk üvegesre egy kevés olívaolajon, majd mehet bele a csíkokra vágott szárított paradicsom és a passzírozott paradicsom is. Sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük, 5 percig rotyogtassuk. Jöhet a rizottórizs, amit alaposan forgassunk át a paradicsomos alappal, majd folyamatosan, kis mennyiségekben öntsük hozzá a vizet. Mindig akkor pótoljuk a folyadékot, amikor már a rizs az előző adagot magába szívta.

Közben száraz serpenyőben külön pirítsuk le a felkockázott gombát, padlizsánt és cukkinit is. Miután a rizs megpuhult, tálalás előtt keverjük hozzá a lepirított zöldségeket és a negyedekbe vágott koktélparadicsomokat is.

Érdemes kipróbálni még több vegán rizottóreceptet, például ezt a karalábés-gombás verziót.

Fotó: Street Kitchen

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük