
Mindenmentes vegán vaj házilag: laktózérzékenyeknek is kiváló
Cikkek


Könnyű zöldségfasírt tepsiben sütve: joghurtos mártogatóssal kínáld

Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós

Görögdinnyés margarita: üde, nyári koktélt mutatunk

Mennyei bruschetta otthon: édes, érett paradicsomból a legfinomabb

Hűsítő citromos fagyi 3 hozzávalóból: gép nélkül készül

Frissítő uborkasaláta joghurttal: a legjobb kánikularecept

Paradicsomos töltött paprika jó kaprosan: bulgurral is kipróbálhatod
A vegán vaj szuper alternatíva a laktózérzékenyek számára. Pár perc alatt összedobható, és nem tartalmaz se pálmaolajat, se más emulgeálószert, természetes anyagokból áll össze.
Ezt a szuper receptet a virtualvegan.com oldalán találtam, ahol számos nagyszerű, mindenmentes alternatívával találkozhatunk. A vaj alapját a mandula és a növényi tej adja. A mandulaliszt gazdag ízt, krémes állagot biztosít, de arra figyeljünk, hogyha őrölt mandulát használunk, akkor héj nélkülit daráljunk, különben barna lesz a vajunk.
Sóshoz és édeshez is passzoljon
Növényi tejből ne használjunk szójatejet vagy dobozos kókusztejet, minél enyhébb ízű, cukrozatlan, natúr változatot válasszunk, hogy jó legyen sós és édes ételekhez egyaránt. Olyan vajat kell kapnunk a végén, ami süteménykrémhez és szendvicshez is tökéletes. Az egyik legjobb választás a kesudiótej, sokkal krémesebb állagot és gazdagabb ízt ad.
A két extra hozzávaló
Két különlegesebb hozzávalót igényel a recept. Az egyik a finomított kókuszolaj. Ez mindenképpen finomított kell, hogy legyen: ha nem az, az egész vajunk kókusz ízű és illatú lesz, mindent el fog nyomni annak az aromája.
A másik az inaktív vagy nemes élesztőpehely. Ezt nem tészták kelesztéséhez használják és nem is hasonlít az íze az élesztőjéhez. Valójában egy vegán sajthelyettesítő, sajtos, diós aromákkal rendelkezik és selymes állagot biztosít. Nem kötelező eleme a receptnek, de ízben és állagban is ad egy pluszt.
Vegán vaj

Hozzávalók 1 adaghoz
- 8 evőkanál mandulaliszt/őrölt mandula (fél bögre)
- 150 milliliter cukrozatlan növényi tej (de nem szója vagy kókusz)
- 2 teáskanál inaktív/nemes élesztőpehely
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál almaborecet
- 4 evőkanál olívaolaj
- 240 milliliter finomított kókuszolaj (olvasztott)
- 1 csipet kurkuma
Elkészítés:
Ne hagyjuk túlmelegedni a gépet, inkább kevesebb ideig többször dolgoztassuk, amíg a massza egynemű és krémes nem lesz.
Adjuk hozzá a kókuszolajat és az olívaolajat, a legmagasabb fokozaton dolgozzuk össze, amíg selymes, levegős nem lesz.
Öntsük egy légmentesen zárható edénybe vagy befőttes üvegbe, és tegyük a hűtőbe pár órára.
Fotó: Getty Images