Félórás, fűszeres chilis bab hús nélkül: vöröslencse gazdagítja
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A sűrű, fűszeres szaft az étel lelke, a babtól és a lencsétől pedig nagyon laktató lesz a fogás.
A hús nélküli, vega chilis bab, vagyis a chili sin carne készülhet csak babbal, kukoricával és paradicsommal, de ki is egészülhet plusz alapanyagokkal, ebben a receptben például vöröslencse gazdagítja. A hüvelyes hatalmas előnye, hogy nagyon gyorsan megpuhul, pillanatok alatt készre fő.
Mivel chiliről van szó, ne sajnáld belőle a csípős hozzávalókat, ha találsz, érdemes chipotle paprikát is kockázni bele, de ha nem jutsz hozzá, jalapenót is karikázhatsz rá. A fűszeres ételből nem hiányozhat a római kömény sem.
A picit fanyar, savanykás ízekről a lime gondoskodik, az édeskés ellensúlyról pedig vagy egy kis cukor, vagy egy kevés étcsokoládé. Érdemes kóstolgatni főzés közben, egyéni ízlésre szabni a receptet, lehet csípősebb, citrusosabb, de édesebb is. Ha pedig mégis a húsos chilis bab mellett tennéd le a voksodat, itt találsz egy szuper receptet.
Vega chilis bab lencsével
Hozzávalók 8 személyre
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 fej lilahagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál chilipor
- 1 evőkanál római kömény
- 0.5 teáskanál cukor
- 400 gramm kockázott paradicsom (konzerv)
- 400 gramm vörösbab (konzerv)
- 190 gramm vöröslencse
- 1 kis konzerv kukorica
- 2 teáskanál chipotle (konzerv)
- 400 gramm passzírozott paradicsom
- 500 milliliter alaplé
- 1 darab lime
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
A hagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, előbbit vágjuk kockákra, utóbbit reszeljük le. A bab- és a kukoricakonzervről öntsük le a folyadékot, öblítsuk át, csöpögtessük le. Ha használunk chipotle paprikát, vágjuk apró darabokra.
Melegítsünk olívaolajat egy nagy lábasban, majd dobjuk rá a hagymát. Pár percig dinszteljük, míg átlátszó nem lesz. Adjuk hozzá a fokhagymát, a chiliport, a köményt, a cukrot, sózzuk, borsozzuk, további 1 percig dinszteljük. Keverjük bele a kockázott paradicsomot, a chipotlét, a babot, a kukoricát és a lencsét, majd az egészet öntsük fel a passzírozott paradicsommal és az alaplével. Fedjük le a lábast, vegyük feljebb a lángot alatta, majd forrásig melegítsük.
Ha forr, vegyük lejjebb a lángot, gyöngyözve főzzük 8-10 percig, míg a lencse puha nem lesz, időközönként keverjük meg. Ha túl sűrűnek ítéljük meg, alaplével hígíthatjuk.
Keverjük bele a lime facsart levét, sózzuk, borsozzuk, ha szükséges. Melegen kínáljuk.
Fotó: Getty Images