![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Hús nélkül is készülhet csodálatos sólet: vegetáriánus, csicseris változatot mutatunk
![vega solet cover](https://kep.index.hu/1/0/3156/31567/315673/31567361_2423297_c14dabeb9812babe61ed284b61728680_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A sólet lényege a lassúság, ami a hüvelyesekkel - hús nélkül is - csodát művel.
A sóletben eredetileg rengeteg és többféle hús van a bab vagy babok mellett, ami lassan, alacsony hőfokon készül el a sütőben. Az indiai konyhának is vannak olyan hüvelyesekből készülő szaftos ételei, amelyek alacsony lángon készülnek akár egy éjszakán át a sütőben, hőálló edényben.
Az egybeesés nem véletlen, korábban egyik kedves bloggerünk, Fűszeres Eszter is írt már az indiai zsidóságról és az ottani - értelemszerűen vegetáriánus - sóletek létezéséről. Bár ő nem alkalmazza a lassú, hosszú sütést ebben az esetben, engem nagyon érdekelt, mit hoz ki a hüvelyesekből ez a technológiai csavar.
Indiai fűszerekkel, kókusztejjel, hagymával és egy kevés mazsolával kevertem a csicseriborsót, de lehetett volna többféle babból is, sőt, gersli is mehetne bele. Az idő tényleg mindent megváltoztat: az egész étel teljesen más lett, mint egy átlagos curry. A szaft sűrű, gazdag, a borsó pedig mélyen magába szívja a fűszereket.
Csicserisólet kókusszal és mazsolával
![csicseri.gif](https://kep.index.hu/1/0/3188/31881/318818/31881855_d4c727ed26a502c4edbe9797a985d064_wm.gif)
Hozzávalók 4 személyre
- 200 gramm csicseriborsó (száraz)
- 400 gramm passzírozott paradicsom
- 400 gramm kókusztej
- 1 fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 darab 3 cm-es gyömbér
- 1 marék mazsola
- 100 gramm olívabogyó
- 1 teáskanál kurkuma
- 1 teáskanál őrölt római kömény
- ízlés szerint chilipehely
- 1 teáskanál só
Elkészítés:
A csicseriborsót a főzés előtti estén beáztatjuk.
A cserépedényt beáztatjuk, majd beletesszük a minimum nyolc órán át áztatott csicseriborsót. Hozzáadjuk a felaprított hagymát, fokhagymát, gyömbért és az összes többi alapanyagot, majd felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel. Elkeverjük.
A hideg sütőbe tesszük, 150 fokosra kapcsoljuk a sütőt, majd három órán át így hagyjuk. Ekkor ránézünk, és ha még nem puhultak meg az alapanyagok, továbbsütjük. Ha kell, a folyadékot pótoljuk. Akkor jó, ha a borsó megpuhult és krémes, sűrű szaft veszi körül.
Fotók: Ács Bori/Sóbors
Olvasd el ezt is!