Zöldséges golyók házilag - Jobb, mint az Ikeában
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Éppen olyan, mint a húsgolyó, csak nincs benne hús - de mi kerül bele, mi tartja össze és mitől lesz nagyon finom?
Nem szeretem a helyettesítéseket, ezért nem szeretném vega húsgolyónak nevezni ezt az ételt, bár tulajdonképpen ilyesmiről van itt szó. Se nem falafel, mert a hüvelyes mellett más zöldségeket is tartalmaz, se nem sima zöldségpogácsa, valahol a kettő között helyezkedik el. Mivel nincs benne hús, nagyon figyelni kell két dologra: hogy fűszeres, ízes legyen, és hogy kerüljön bele olyan alapanyag, ami a masszát összefogja.
Az itt megadott recept egy kiindulási pont: a legtöbb alapanyag lecserélhető a saját családtagjaira, rokonaira, de az arányok fontos, hogy megmaradjanak. Például a sárgaborsó helyett mehet bele bab vagy csicseriborsó, sőt, akár lencse is, a répa helyett használhatunk céklát és így tovább.
Vegánok nyugodtan hagyják ki belőle a sajtot, ha gluténmentesre szeretnénk venni, akkor pedig kerülhet hozzá zsemlemorzsa helyett darált dió vagy mandula.
Zöldséggolyó
Hozzávalók 30 darabhoz
- 250 gramm főtt sárgaborsó
- 1 fej vöröshagyma
- 2 darab sárgarépa
- 150 gramm zöldborsó
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 centiméteres darab friss gyömbér
- 4 evőkanál étkezési keményítő
- 50 gramm zsemlemorzsa
- 1 evőkanál reszelt parmezán
- 1 teáskanál őrölt római kömény
- 1 teáskanál kurkuma
- só,bors
Elkészítés:
A fokhagymát és a gyömbért finomra reszeljük, aprítógépbe tesszük a répával és a hagymával. Ezeket durvára aprítjuk, majd hozzáadjuk a főtt, majd teljesen szárazra csepegtetett sárgaborsót és az összes többi alapanyagot. Sima masszává daráljuk az egészet, majd nedves kézzel golyókat formálunk belőle.
A sütőt előmelegítjük 180 fokon, és a golyókat pár forgatással 20 perc alatt megsütjük.
Serpenyőben, olajon is ki lehet őket sütni, akkor olyan 5-7 percre lesz szükségük.
Fotók: Ács Bori/Sóbors