Viszlát, cipőtalp állagú csirkemell! 10 tuti trükk, ha csirkét grillezünk
Grillezett csirkemell? Pác!

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Szeretnél csirkemellet grillezni, de nem tudod, hogyan állj neki? Tuti tippek, hogy elkerüld a kiszáradt cipőtalpak felszolgálásának csapdáját.

Csirkemellet grillezni hálás dolog. Nem hízlal. A lányok is megeszik. A gyerekek is (általában). Könnyű ízesíteni. És gyorsan kész van. Annyira gyorsan, hogy hétköznapi vacsorára, félórás sütögetésre is alkalmas. 

grillezett csirkemell pac

Fotó: William Lind, Creative Commons

Csirkemellet grillezni veszélyes dolog. Hipphopp átsül, aztán pillanatok alatt kiszárad. És akkor nem valami finom. Egy szelet tarját is ki lehet szárítani, de ahhoz azért sokkal jobban meg kell dolgozni. 

Mit csinálj, hogy jó legyen a grillezett csirkemell? Tartsd be ezeket a tippeket!

1. Készítsd elő ügyesen a húst

Ahhoz, hogy a csirkemell gyorsan tudjon sülni, és egyik része se száradjon ki, egyenletes vastagságú szeletek kellenek. Ezt meg tudod csinálni, ha a mellfiléket lapjával két szeletre vágod. Vagy jöhet a klopfolás: a szelet/filé vastagabb végének adj egy pár ütést, míg el nem lapul, és olyasmi vastag nem lesz, mint a másik oldal. Az ideális szeletvastagság valahol másfél-két centi között van. Ha nincs klopfolód, ne ess pánikba, egy borosüveg éppúgy megteszi, hengergesd ide-oda, és kész. Egy borosüveg meg csak van ott, ahol grilleznek. 

2. Készítsd elő a grillsütőt

Mielőtt megraknád a sütődet, nézz rá, rendben van-e. Még hideg állapotában töröld le róla az előző sütés maradványait, mi egy drótkefét szoktunk erre a célra használni. Tisztísd ki a leégett szén/brikett maradványait a sütőből, hogy legyen hova megrakni majd az új parázsnak valót. Ha gázgrilled van, ellenőrizd, van-e elég kraft a palackban.

3. Ízesíts sütés előtt!

Mindegy hogyan, de ízesíts! Áztasd erősen fűszeres tejbe, kenj rá olajos vagy mustáros vagy joghurtos pácot, esetleg alaposan dörzsöld be egy jó fűszerkeverékkel - mindegyik módszer jó lesz. Csak adj neki valami ízt! Már egy fél óra is szuper, de persze ha többet kap, abból sem lesz baj.

4. Ne rakd meg nagyon azt a tüzet!

Ha csirkemellet sütsz, ne próbálj meg rá forró grillen jó kis hirtelen kérget sütni! Most inkább az legyen a célod, hogy kíméletes, közepes hőfokon éppen át tudjon sülni a hús. Ha tudod, emeld a rácsot magasabbra, vagy ha ez nem lehetséges, kicsit kotord el a parazsat, hogy ne közvetlenül a húszeletek alatt legyen. Ha tudod valahogy mérni, 190 és 230 fok közötti hőmérséklet az ideális.

5. Fedd le! 

Akármilyen furcsa is, érdemes kipróbálnod, mennyivel gyorsabban és egyenletesebben sül át a csirkemelled, ha lehajtod a sütő tetejét, és körbe tudja venni a forróság a szelet húst. Ne keseredj el, ha a te grillednek nincs is teteje, az enyémnek sincs. Egy, a húsra borított, fejjel lefelé fordított grilltálca is megfelel!

6. Válaszd szét a nyerset a megsülttől!

Amikor nyers csirkehússal dolgozunk, duplán oda kell figyelni a higiéniára. Mindig moss kezet, miután a nyers húst fogdostad, és gondosan ügyelj arra, hogy a megsült hús saját, tiszta tányérra kerüljön, és ne bökdösd például olyan villával, amivel a nyers husikat is piszkálod!

7. Forrald fel a kenegetős szószt tálalás előtt!

Ha a grillezéshez készítettél olyan szószt, amivel sülés közben a húst kenegeted, akkor figyelj arra, hogy a megmaradt szószt csak úgy tálalhatod fel biztonsággal, ha előtte pár percig forralod, hiszen korábban az ecsettel oda-vissza nyúlkáltál a sületlen hús és a szósz között.

8. Ha kenegeted a húst, kenegesd a sütés végén!

Csodás dolog, amikor egy mézes-mustáros, vagy egy juharszirupos vagy egy jó BBQ máz éppen tökéletesen karamellizálódik a húson sütés közben. Kicsit kevésbé csodás, amikor a máz cukortartalma miatt szénné ég a hús külsején, mire a szelet belseje is átsül. Az ilyen bakikat úgy tudod elkerülni, ha a cukortartalmú mázakkal csak az utolsó néhány percben kened át a húst, akkor viszont nyugodtan adhatsz neki több réteget is, ahogy ide-oda forgatod, kaphat pár adagot.

9. Csinálj mellé valamilyen jó kis szószt!

Akárhogy is ragozzuk, a csirkemell azért csak csirkemell marad. Ha van rá időd/kedved, kínálj mellé valamilyen jó kis szószt, például egy saját készítésű pesztót, amit akár petrezselyemből, rukkolából, sőt, reteklevélből is összemixelhetsz pár perc alatt (zöld levél+valamilyen olajos mag+olivaolaj+reszelt keménysajt=pesztó). Ha éppen úgy alakul, a klasszikus genovai, bazsalikomos-fenyőmagos pesto is mindig jó választás.

10. Figyelj nagyon, és ne süsd túl!!!

A legfontosabb, hogy ne süssük túl a csirkemellet. Ami nem könnyű, mert mindannyiran félünk, hogy nyers marad. Ha van húshőmérőd, akkor könnyebb a dolgod. A biztonságos fogyasztási hőmérséklet 74 fok. Csakhogy, ha eddig sütöd a grillen, egészen biztosan ki fog száradni, mert túl sokat marad ezen a hőfokon. Ezért a profik arra bíztatnak, hogy tartsd a húst három percen át 66 fokon, ez épp annyira biztonságos, és így biztosan nem szárad ki. Ha nincs hőmérőd, akkor próbálgasd, az első szelet húst süsd külön, és nézz rá, hogy ha oldalanként 2-2 percig sütöd, majd megvágod a szeletet a legvastagabb részénél, akkor mit látsz? Ha a kicsorgó húslé átlátszó, akkor nyertél. Ha véres, akkor a következő szeletnek adj oldalanként plusz fél percet. A megsült húsokat lefedve pihentesd tálalás előtt néhány percig.

Ezt is szeretjük