Csodálatos vörös bársony torta: a tészta selymességéért a tejszín felel

vöröscover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A mutatós torta egyszerűen készül, ezért kezdő sütni vágyók is bátran elkészíthetik.

A vörös bársony torta, eredeti nevén red velvet cake klasszikus amerikai desszert, jellegzetes színéről kapta a nevét. Az eredeti receptben író és ecet kerül a tésztába, amitől szaftos és puha lesz, de én ezt a 2 alapanyagot habtejszínre cseréltem, a végeredmény pedig ugyanolyan jó lett.

A tradicionális receptben sajtkrémből készül a töltelék, a legtöbb változatban Philadelphia sajtkrém van kikeverve, én azonban itt is változtattam, mascarponéra cseréltem. A jellegzetes szín eléréséhez ételfesték szükséges, de nem kell megijedni, akár természetes alapanyaggal is színezhetünk, például céklalével. Ha pedig annyira nem tetszik a vörös szín, ki lehet hagyni ezt a lépést, csak akkor már nem lesz 100%-ban vörös bársony a tortánk.

A csodás megjelenésű tortát sokféleképpen díszíthetjük, kívülről körbekenhetjük a fehér krémmel, de tésztamorzsával is megszórhatjuk, találkoztam már vele így is, úgy is. Mivel tényleg nagyon egyszerű az elkészítése, sima hétköznapi meglepetésnek vagy bármilyen jeles alkalomra könnyedén megsüthető a gazdag ízű, selymes torta.

Vörös bársony torta

vörösct

Hozzávalók 6 személyre

Tészta:

  • 350 gramm liszt
  • 1 evőkanál kakaó
  • 1 csipet
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 250 gramm cukor
  • 80 milliliter habtejszín
  • 300 milliliter olaj
  • 3 darab tojás
  • 2 teáskanál piros ételszínezék

Krém:

  • 120 gramm vaj
  • 100 gramm porcukor
  • 350 gramm krémsajt vagy mascarpone
Recept idők

Elkészítés:

A száraz alapanyagokat: liszt, kakaó, só, sütőpor, szódabikarbóna, cukor tálba szitáljuk, majd alaposan összekeverjük, ezután a habtejszín, olaj, tojás, piros ételszínezék is a tálba kerül, gépi habverő segítségével egybedolgozzuk az alapanyagokat. A tésztát formába öntjük (forma mérete: 20 cm), majd 180 fokos sütőben 25-35 perc alatt megsütjük. A kész tortát kihűtjük, a felpúposodott tetejét levágjuk, majd tálba morzsoljuk, a maradék tortalapot kettévágjuk.

A szobahőmérsékletű vajat és a cukrot keverjük habosra, majd adjuk hozzá a krémsajtot vagy a mascarponét, még egyszer dolgozzuk össze az alapanyagokat.

Jöhet az összeállítás! Tálcára helyezzük az egyik tortalapot, alaposan megkenjük krémmel, majd ráhelyezzük a tetejét. A maradék krémmel kívülről vonjuk be a tortát, a tetejére szórjuk rá a morzsát, amit készítettünk. A sütit 5-8 órára helyezzük hűtőbe tálalás előtt.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük