Puha és pufi kakaós sütemény: a whoopie pie tölteléke is isteni
Cikkek
Isteni, sűrű fügelekvár házilag: tartósítószer nélkül készül
Rántott csirkemell hagymás bundában: ezután csak így készíted
Ropogós
Joghurtos-banános kosárka sütés nélkül: mogyorós csoki borítja
Sütőtökös-ricottás kagylótészta: különleges ebéd az őszi hangolódáshoz
Sütőben sült, töltött tortilla: pulykahús kerül a tésztába
Sűrű házi szilvalekvár: bevált receptet mutatunk
Így tárold a főtt ételeket: szuper praktikákat mutatunk
A whoopie pie az amerikaiak kedvenc házi készítésű töltött keksze. Eszméletlenül puha kakaós tészta édes mascarponekrémmel töltve, hamar függővé válik tőle az ember.
Kövér oreónak is szokták nevezni kinézete miatt. A whoopie pie legnépszerűbb változata kakaós tésztaérmékkel, fehér színű töltelékkel megkenve készül. A whoopie pie tésztája puha, omlós, az édes töltelék pedig bőségesen van az érmék közé pakolva, nincs kispórolva belőle - ez nagy előnye a boltban kapható töltött kekszekkel szemben.
A sütiszendvicset bátran variálhatjuk, a tésztájából akár ki is maradhat a kakaó, amit helyette a töltelékbe keverhetünk, de teljesen más ízekkel, akár ételszínezék segítségével is bájos töltött kekszeket alkothatunk. Ha nem riadunk vissza a pepecs munkától, a whoopie pie-t csokoládéval is bevonhatjuk. Tölteléknek fagyit vagy pillecukrot is használhatunk.
Whoopie pie
Hozzávalók 6 személyre
Tésztához:
- 25 dekagramm liszt
- 10 dekagramm vaj
- 12 dekagramm cukor
- 1 darab tojás
- 2 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 csipet só
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 1 deciliter tej
- 1 evőkanál tejföl
Töltelék:
- 30 dekagramm mascarpone
- 2 evőkanál porcukor
- 1 deciliter tejszín
- 1 teáskanál vaníliakivonat
Elkészítés:
A lisztet a sütőporral és az 1 csipet sóval, illetve a kakaóval elkeverjük.
A szobahőmérsékletű vajat a cukorral habosra keverjük, utána a tojás és a vaníliakivonat következik, majd apránként a lisztes keveréket, a tejet és a tejfölt is hozzáadjuk, szép simára keverjük a tál tartalmát.
A sütőnket melegítsük elő 180 fokosra. A tésztát kétféleképpen süthetjük ki. Tehetjük a masszát habzsákba és onnan nyomhatjuk sütőpapírral bélelt tepsire a halmokat, vagy rajzolhatunk a sütőpapírra tetszőleges méretű köröket, majd a tésztát fagyiadagoló segítségével a sütőpapírra rajzolt formák közepébe halmozzuk. A kiadagolt tésztákat a sütőbe toljuk, 10-15 perc alatt megsütjük. Alkalmazzunk tűpróbát, hogy átsültek-e a kakaós érméink. Az elkészült sütit hagyjuk teljesen kihűlni.
Krém
A tejszínt kemény habbá verjük.
A mascarponét a porcukorral, vaníliakivonattal összekeverjük, majd hozzáadjuk a felvert tejszínt, alaposan összekeverjük.
A kihűlt kakaós érméket kettesével összeragasztjuk a mascaponés, tejszínes krémmel.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!