Puha és pufi kakaós sütemény: a whoopie pie tölteléke is isteni

whopicover
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

A whoopie pie az amerikaiak kedvenc házi készítésű töltött keksze. Eszméletlenül puha kakaós tészta édes mascarponekrémmel töltve, hamar függővé válik tőle az ember.

Kövér oreónak is szokták nevezni kinézete miatt. A whoopie pie legnépszerűbb változata kakaós tésztaérmékkel, fehér színű töltelékkel megkenve készül. A whoopie pie tésztája puha, omlós, az édes töltelék pedig bőségesen van az érmék közé pakolva, nincs kispórolva belőle - ez nagy előnye a boltban kapható töltött kekszekkel szemben.

A sütiszendvicset bátran variálhatjuk, a tésztájából akár ki is maradhat a kakaó, amit helyette a töltelékbe keverhetünk, de teljesen más ízekkel, akár ételszínezék segítségével is bájos töltött kekszeket alkothatunk. Ha nem riadunk vissza a pepecs munkától, a whoopie pie-t csokoládéval is bevonhatjuk. Tölteléknek fagyit vagy pillecukrot is használhatunk.

Whoopie pie

sütiszendvicsct

Hozzávalók 6 személyre:

Tésztához:

  • 25 dekagramm liszt
  • 10 dekagramm vaj
  • 12 dekagramm cukor
  • 1 darab tojás
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 csipet
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 1 deciliter tej
  • 1 evőkanál tejföl

Töltelék:

  • 30 dekagramm mascarpone
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 deciliter tejszín
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet a sütőporral és az 1 csipet sóval, illetve a kakaóval elkeverjük.

A szobahőmérsékletű vajat a cukorral habosra keverjük, utána a tojás és a vaníliakivonat következik, majd apránként a lisztes keveréket, a tejet és a tejfölt is hozzáadjuk, szép simára keverjük a tál tartalmát.

A sütőnket melegítsük elő 180 fokosra. A tésztát kétféleképpen süthetjük ki. Tehetjük a masszát habzsákba és onnan nyomhatjuk sütőpapírral bélelt tepsire a halmokat, vagy rajzolhatunk a sütőpapírra tetszőleges méretű köröket, majd a tésztát fagyiadagoló segítségével a sütőpapírra rajzolt formák közepébe halmozzuk. A kiadagolt tésztákat a sütőbe toljuk, 10-15 perc alatt megsütjük. Alkalmazzunk tűpróbát, hogy átsültek-e a kakaós érméink. Az elkészült sütit hagyjuk teljesen kihűlni.

Krém

A tejszínt kemény habbá verjük.

A mascarponét a porcukorral, vaníliakivonattal összekeverjük, majd hozzáadjuk a felvert tejszínt, alaposan összekeverjük.

A kihűlt kakaós érméket kettesével összeragasztjuk a mascaponés, tejszínes krémmel.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük