Isteni, álompuha fánk: illatos vaníliás máz is kerül rá
A fánk a farsangi időszak kötelező kelléke, ha pedig a klasszikus mellett a lyukas változatot is kipróbálnád, akkor itt van hozzá a tökéletes recept.
Ugyan a szalagos fánk élményét semmi nem adja vissza, mégis azt gondolom, hogy egészségesebb kiadásban is elkészíthető, méghozzá zablisztből és sütőben sütve. A tészta is sokkal egyszerűbben, gyorsabban készül, hiszen élesztő helyett sütőpor kerül bele, így keleszteni sem kell.
A legnagyobb különbség az, hogy fehér liszt helyett zablisztet tartalmaz, így a benne található szénhidrát sokkal lassabban szívódik fel, jobban eltelít, és később is leszel éhes. Itt olvashatsz arról, hogy milyen szuper ételeket készíthetsz ebből az egészséges gabonából. A fánk színe kicsit sötétebb lesz a megszokott verziónál, de ez az élvezeti értékéből semmit nem von le.
A fánk másik ismertetőjegye, hogy bő olajban sül, ettől kalóriadúsabb lesz. Pedig készülhet sütőben is, mint ez a fahéjas, így máris egy kicsit tettél az egészségedért. A zabliszteset is süsd így, és akkor tényleg elmondhatod, hogy mindent megtettél az alakod érdekében, és még finomat is ettél.
A hozzávalókat egy tálban keverjük össze, és hagyjuk egy kicsit állni. Nyújtsuk ki a tésztát, és ahogy a hagyományos fánkot szoktuk, pohárral szaggassuk ki, a közepébe készíthetünk lyukat is. Használhatunk speciális, fánksütő tepsit is, ez még egyszerűbbé teszi a sütést. Ilyenkor csak kanalazzuk bele a formába a masszát.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
Tegyük a fánkokat sütőpapírral bélelt tepsibe (vagy kanalazzuk a formába), és 25 perc alatt süssük meg őket. Ízlés szerint lekvárral vagy olvasztott étcsokival díszíthetjük.
Fotó: Szász Eszter
@sobors.hu