Alakbarát túrógolyó zabliszttel és keksszel – Rostban gazdag a finom édesség
Cikkek
Rántott csirkemell hagymás bundában: ezután csak így készíted
Isteni, sűrű fügelekvár házilag: tartósítószer nélkül készül
Ropogós
Ropogós bundában sült csirkefánk: egyszerűen készül a finomság
Almás desszertek a hét minden napjára: a legfinomabb opciókat mutatjuk
Marokkói fűszeres rizs: nincs párja, ha különleges köretet keresel
Mennyei paradicsomos quiche: tortillalapból pillanatok alatt kész
Mákos nudli, az örök kedvenc: vaníliasodóval az igazi
Nincs sok dolgod ezzel a finom édességgel, a kész túrógolyót pedig akár lekvárba is tunkolhatod.
A túró nemcsak egészséges, magas fehérjetartalmú étel, hanem édességek alapanyagaként is tökéletes, lehet kevésbé diétás, de alakbarát formában is elkészíthető. A klasszikus túrós pite tökéletes példa az első opcióra, míg a másodikra a zabkorpás túrógolyót ajánlom, amely nem csak fogyókúrás, de a zabkorpa miatt rostban is gazdag.
Az alábbi édesség is egyfajta golyó, de élesztő nélküli fánknak is hívhatod, mert olajban sül. A zabpehelytől és a tönkölyliszttől rostban gazdag, illetve cukormentesen, eritrittel készül. A bundája darált keksz, amelyet ízlés szerint őrölhetsz finomabbra vagy darabosabbra is. A lekvár nagyon jól illik hozzá, epret vagy barackot válassz mellé.
Zablisztes túrógolyó
Hozzávalók 10 adaghoz
- 250 gramm túró (krémes, zsírszegény)
- 60 gramm eritrit
- 1 darab tojásfehérje
- 1 darab biocitrom héja
- 100 gramm zabpehelyliszt
- 60 gramm tönkölybúzaliszt
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 100 gramm keksz (darált)
- sütéshez olaj
Elkészítés:
Egy tálban keverjük össze a túrót, az eritritet, a tojásfehérjét és a citrom héját. A kétféle lisztet és a szódabikarbónát is keverjük össze, majd forgassuk össze a túrós masszával. Tegyük hűtőbe negyed órára pihenni.
Nedves kézzel formázzunk golyókat a masszából, forgassuk meg őket a darált kekszben.
Egy serpenyőben forrósítsunk olajat.
Tegyük a golyókat a forró olajba, folyamatosan forgatva süssük őket 8 percig.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors
Olvasd el ezt is!